МОН сезира прокуратурата за злоупотреба с достъп до данни на деца

Александра Маркарян 10 октомври 2017 в 18:13 6926 0

Министерството на образованието и науката ще сезира прокуратурата за злоупотреба с достъпа до лични данни на деца, извършена от член на екипа по проекта "Посещаемо и безопасно училище", целящ връщането на отпадналите деца в училище.

Това обяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева на пресконференция този следобед, след като по-рано днес сайтът "Биволъ" обяви, че МОН е показало личните данни на 1.2 милиона деца чрез незащитена интернет платформа на проекта. Часове по-късно от МОН изпратиха писмена позиция, а след това свикаха и пресконференция, за да обявят, че "пробив в системата, в смисъла на серийно изтичане на данни и съответно злоупотреба с данните на децата, не е имало".

Информационната система не е в интернет. Единствена ѝ функционалност, достъпна през интернет, е линк, през който се генерират формуляри за обход от екипите до съответните деца, заяви Сачева.

В системата няма данни на 1.2 млн. деца, а на 206 хил., каза още тя.

"Това, което се е случило е, че член на екипа е използвал своя линк за достъп до формуляра, предоставяйки го на трето лице - в случая - на журналист. Това представлява злоупотреба с неговото право на достъп до системата", каза Сачева и посочи, че членовете на екипа по проекта са 11 632 души - учители, социални работници, полицаи, директори на училища.

Всички те са подписали декларация за конфиденциалност и според МОН някой от тях я е нарушил. Името му не е известно, но е ясно, че злоупотребата е извършена в София.

Формулярите съдържа трите имена на децата и адресите им. Членове на екипа в даденото населено място или целият екип - зависи от организацията на място - получават линк към формуляр на имейла, който са посочили в системата. Достъпът до нея е с парола и код.

Продължава на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови