МОН публикува графика за кампанията за прием в гимназиите

OFFNews 08 март 2022 в 17:11 4163 0

Снимка Pixabay

Министерството на образованието и науката публикува проектите на документи, определящи графика за тазгодишната кампания за прием на ученици след 4., 7. и 10. клас.

Прием след 4. клас

Училищата с профили "Математически" и "Природни науки", които приемат ученици след четвърти клас трябва да оповестят броя на паралелките и местата за прием до 3 май.

От 1 до 5 юли се подават заявления за кандидатстване.

Учениците се класират въз основа на резултатите от националното външно оценяване по математика и оценки от удостоверението за завършен начален етап. По преценка на приемащото училище ще се включват също резултатите от областен кръг на олимпиадата по математика и от едно или от две състезания от календара на МОН в областта на математиката или природните науки.

Класирането се обявява на 7 юли.

Записването приключва на 14 юли в 17,30 ч.

Прием след 7. клас

От 5 юли до 7 юли се подават документи, като посочват желаните от тях училища и паралелки.

До 12 юли 2022 г. излиза първото класиране.

Записването е от 13 юли до 15 юли.

До 20 юли излиза второто класиране.

На 29 юли излиза третото класиране.

В общия случай балът се формира от броя точки от изпитите по български и математика и оценките по два предмета от свидетелството за основно образование, определени от приемащото училище. За прием в паралелка с профил "Изобразително изкуство", "Музика", "Физическо възпитание и спорт" и специалности от професиите от област на образование "Изкуства" се включват и точките от изпитите за проверка на способностите.

Заявления за явяване на изпити за проверка на способностите се подават на 26 май и 27 май 2022 г. чрез директора на училището, в което учат.

Децата с хронични заболявания подават заявления от 3 май до 21 май 2022 г. пред комисия, която ги насочва към профили и специалности, които не са противопоказни за тях.

След 10. клас

Училищата, които ще приемат на места от допълнителния държавен план-прием, който се отпуска за учениците в обединените училища (там обучението е до X клас), трябва да обявят графика и условията за кандидатстване до 27 юни 2022 г. на интернет страниците си. В тях десетокласниците могат да продължат образованието си в профилирани и в професионални паралелки.

Приемането на учениците се извършва въз основа на резултатите от НВО в X клас по български език и литература и по математика и оценките от два предмета от удостоверението за завършен първи гимназиален етап.

В профилите "Изобразително изкуство", "Музика" и "Физическо възпитание и спорт" и в специалности от професиите от област "Изкуства" се влиза с резултатите от НВО и от изпит за проверка на способностите, който се организира от училището. Датите за тези изпити трябва да бъдат обявени най-късно три дни преди тяхното провеждане.

Всички проекти на документи за предстоящата кампания на МОН са публикувани ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !