МОН: Програмата по история отразява безпристрастно периода на социализма. Учебниците са факт - всеки може да провери

Александра Маркарян 28 април 2019 в 12:50 6127 0

Снимка Александра Маркарян

Учебниците по история по новите програми за шести и седми клас са факт - отпечатани са и по тях учат децата. Всеки може да провери, че твърдението на партия "Възраждане" за "фалшифициране" на българската история е невярно, коментираха от Министерството на образованието и науката по повод становището на регистрираната за предстоящите избори за Европейски парламент политическа сила.

По повод проведено обучение за учители на 6-и и 7 април и писма на участвали учители от партията написаха:

"От началото на тази година министерството провежда изключително агресивна кампания за тотална подмяна на методиката, по която се преподава българската история, като основната цел е да се накарат българските учители да внушават на българските деца, че основният враг на България е Русия, че най-близък и приятел ни е Турция, че турско робство не е съществувало, че българите доброволно са приемали исляма и на драго сърце са си давали децата за еничари, че българският народ не е славянски и че най-голямото зло в нашата история е комунизмът между 1944 г. и 1989 г."

Обучението е проведено в рамките на Национална програма "Квалификация" и лекторите в него бяха от Софийския университет, Югозападния университет, Нов български университет, БАН. Включени бяха и политолози именно с цел да се избегне риска от отклоняване в посока даване на политически оценки за периода.

"Периодът, за който става дума в позицията на "Възраждане" е включен в програмите за шести и седми клас, по които вече се учи. Може да се провери, че твърденията са неверни и в програмите и учебниците няма политически твърдения - увериха от МОН. - Програмата беше обсъждана много дълго време, докато учителите по история не казаха, че тя вече е добра. Не сме получавали оплаквания за нея, напротив - учители споделят, че това е най-безпристрастното отразяване на периода на социализма."

Новите учебни програми за шести клас са в сила от миналата учебна, а за седми - от текущата учебна година.

Учебното съдържание в шести клас обхваща темите "Въведение в Европейското средновековие", История на
Средновековна Европа (V – ХІ в.). България до началото на XI век", "Средновековният свят (ХІІ - ХV в.). (Българската държава (ХІІ - ХІV в.)" и "Българските земи под османска власт (ХV-ХVІІ в.).

Следващата година учениците, вече седмокласници, учат: "Българско възраждане (XVIII – XIX в.)", "България от Освобождението до края на Втората световна война", "България след Втората световна война до 1989 г." и "България след 1989 г.".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови