МОН предотвратило хакерска атака преди първата матура

OFFNews 20 май 2022 в 14:22 1267 1

Мария Гайдарова, зам.-министър на образованието

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова показва изтегленият вариант 13 за матурата по български език и литература

Министерството на образованието (МОН) е предотвратило хакерска атака в нощта преди първата задължителна матура за зрелостниците по български език и литература, съобщава БНР.

От просветното министерство не казаха какъв тип атака е била. За да я пресекат, е бил спрян достъпът до сървърите на МОН от чужбина.

Изпитът беше на 18 май и на него се явиха над 44 хил. дванадесетокласници. Резултатите се очакват до 8 юни.

Днес се проведе втората задължителна матура.

По повод съобщението за хакерската атака бившият министър на образованието Красимир Вълчев постави под въпрос необходимостта от такова. "Всяка от предходните години е имало хакерски атаки срещу държавните зрелостни изпити и външното оценяване. Атаката през 2019 г., когато матурите се проведоха в една седмица с изборите за Европейски парламент, беше вероятно една от мащабните срещу българска институция въобще. Разликата е, че тогава не сме се хвалили, че сме предотвратили хакерска атака. Защото хвалбите допълнително амбицират хакерите, а предстоят и други изпити, като тези след 7-ми клас. МОН е добре да помисли кое му е по-важно - да се хвали или да минимизира риска", коментира той във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови