МОН поиска университетите да обявят условията си за прием през 2022 г. до края на октомври

OFFNews 06 август 2021 в 11:28 1863 0

Снимка Pixabay

Министерството на образованието и науката поиска всички висши училища у нас да предоставят условията си за прием през 2022 г. до края на октомври. Те трябва да обявят дали ще приемат оценките от матурите и как ще се формират баловете по специалности при кандидатстването за академичната 2022-2023 г.

МОН изпрати писмо до тях, а искането е с цел бъдещите кандидат-студенти да бъдат информирани своевременно. Нетипичното настояване е провокирано от факта, точно този випуск ще бъде първият, завършил средното си образование по новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Като балообразуващи, по преценка на съответното висше училище, могат да се включат с различни коефициенти една или няколко от следните оценки:

• от държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература;

• от ДЗИ върху профилирана подготовка в XI и XII клас (за лицата, които са изучавали съответния учебен предмет като профилиращ);

• от ДЗИ върху общообразователна подготовка по предмети, изучавани само в първи гимназиален етап (за лицата, които не са изучавали съответния предмет като профилиращ, но са положили по свое желание допълнителен ДЗИ след ХII клас);

• от ДЗИ върху общообразователна подготовка по предмети, изучавани в XI и в XII клас (за лицата, които не са изучавали съответния предмет като профилиращ, но са положили по свое желание допълнителен ДЗИ след ХII клас);

• от зрелостни изпити върху общообразователна подготовка, положени преди 2022 г.;

• включени в дипломата за средно образование след XII клас (в случаите, когато съответният предмет е изучаван като профилиращ, но не е положен ДЗИ по този предмет);

• включени в удостоверението за завършен първи гимназиален етап след Х клас (което ще е приложено към дипломата за средно образование, но резултатите от него няма да участват при изчисляване на общия успех в нея).

Най-много въпроси постъпват в МОН във връзка с приема в медицински специалности, споделят от министерството. По тази причина на 27 юли служебният министър на образованието проф. Николай Денков се срещна с ръководствата на 7-те медицински университета в България. След това те предложиха варианти за промяна в балообразуването за специалностите си, които предполагат изменение в двете наредби, които определят изискванията за придобиване на магистърско висше образование по медицина, дентална медицина и фармация.

Предложенията на университетите ще бъдат обсъдени с Министерството на здравеопазването, което е съавтор на наредбата заедно с МОН, пишат от пресцентъра на образователното ведомство. За тях е информиран и омбудсманът на Република България  доц. Диана Ковачева, която беше сигнализирала министерството за проблеми, свързани с кандидатстването във висши училища на учениците, които завършват средно образование през 2022 г. по реда и условията на ЗПУО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews