МОН: Няма Биг Брадър на матурата, а система за сигурност

OFFNews 20 май 2016 в 20:41 3974 1

Успяхме да блокираме влизането на информация до залите, в които се провеждаха зрелостните изпити, обяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева днес на пресконференция в МОН.

„В 8 часа, с подадена от МОН парола до 654 училища, се отварят изпитните въпроси. Раздават се в 4200 изпитни зали. От този момент тези въпроси са на разположение на всички. Оттам нататък ние не можем да опазим каквато и да е тайна“, каза министър Кунева.

Заместникът й Диян Стаматов допълни, че след като децата влязат в залите, достъп до въпросите имат 12 500 квестори, 1000 длъжностни лица, експерти от МОН. От 08,02 ч секретността пада, посочи той.

Наблюдението вътре в класните стаи е правилният подход за честните изпити, това е начинът да се хване кой преписва, допълни министър Кунева.

Чрез камерите под видеоконтрол бяха поставени не само учениците, но и квесторите, както и движещите се по коридорите на училищата, уточняват от МОН.

„Нашият отговор на всички опити за нечестни изпити е да се намесваме по-бързо и по-точно. Камерите помагат и ние успяхме да изпълним ангажимента си – нищо отвън да не попадне в класната стая и да даде нечестно предимство“, твърди министърът.

По сигнал, идентифициран от датчиците на видеокамерите, стана възможно засичането на мобилни телефони и предотвратяване на подсказване, твърдят от МОН. 

Пред журналисти бяха излъчени два клипа, на които са заловени нарушители на матурата по български език и литература на 18 май по време на видеонаблюдение. На тях, след сигнал за наличие на технически устройства в залата, квесторите установяват наличие на скрити телефони и слушалки.

Красимир Стоянов, ръководител на екипа от консорциума по училищна сигурност, каза, че в училищата системата не може да бъде пробита, защото не е свързана чрез интернет, за разлика от сайта на министерството.

„Чрез специален датчик и софтуер се засича къде има техническо устройство, след проверка на контролна група, за да не се обезпокои някой невинен, се сезират квесторите“, обясни той.

На екрана се вижда как момиче вади от дрехите си телефон. Идентична ситуация бе наблюдавана и в друг клип.

След индикация от системата квесторите стигат до мястото, където вероятно има устройство, изкарват първо закачалката от стаята. След това със специално устройство на място се прави тест и се стига до момиче, което вади и предава телефона си.

„Системата не е Биг Брадър за следене на хората, а система за сигурност и безопасност“, твърди Стоянов.

Той уточни, че онлайн наблюдението не се прави само за матурите, а е част от цялостния проект на МОН за сигурност в училищата.

За свързването на цялата мрежа на матурите през май, на които се явиха повече от 100 хил. ученика,  са платени 33 хил. лева.

В отговор на въпрос дали мерките са достатъчни, след като репортери успели да стигнат до задачите за изпита, министър Кунева отговори, че предстои анализ за сигурността на сайта:

„Ние на този процес не можем да противостоим, въпросът е информация отвън да не стигне до стаите и зрелостниците“.

По думите й няма как да се даде сто процента гаранция срещу хакерство, но може да се направи на сто процента възможното да се изолира мястото, където се полага изпит.

Тя увери, че сайтът на МОН ще бъде подложен на стрес тест, за да се защити чувствителната информация.

На днешните държавни зрелостни изпити по избор се явиха 48 494 зрелостници в 655 училища. Анулирани са 33 работи – най-много в София град, Монтана и Кюстендил.

В националното външно оценяване са участвали 53 214 ученици, но при тях няма анулирани работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews