МОН може да насрочи втора дата за изпитите след 7. клас

OFFNews 18 юни 2024 в 10:45 9902 0

Ученик

Снимка Getty Images

НВО след седми клас се провеждат на 19 и 21 юни.

Втора дата за изпитите след седми клас може да бъде насрочена, ако има ученици, които не успеят по уважителни причини да се явят на националното външно оценяване утре и в петък.

Това стана ясно от интервю на шефа на РУО-София Ваня Кастрева пред БНТ.

Допълнителните дати могат да разместят и графика на кандидатгимназиалната кампания, за да могат и явилите се на втората дата да участват в класирането.

При невъзможност на дете да се яви на някой от изпитите, в рамките на седмица след провеждането му родителите трябва да подадат заявление до регионалното управление по образованието в града. Такава възможност се предвижда в три случая - при болничен престой, карантина или при смърт в семейството.

Ако вторият изпит се случи по време на класиранията, защото има хипотези, при които се нареждат нови желания, и могат да се включат. Ако се случи в по-късен етап, те могат да минат в хипотезата за прием над утвърдения държавен прием. Това бе възможно за четвъртокласниците и десетокласниците, поясни Кастрева.

Утре и петък са неучебни дни заради изпитите за седми клас по български език и математика. Изпитът започва в 9.00 часа, но родителите трябва да заведат децата най-късно в 8.30 ч. Децата трябва да имат документ за самоличност - ученическа книжка. Изпитът се провежда в училището, в което се обучава седмокласникът, пише се с черен химикал.

Първи модул е увеличен на час и 15 минути. Задачите по БЕЛ са 26, като последната е по литература - за създаване на текст.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16