Мнима фирма предлага почивки в чужбина

OFFNews 18 юли 2023 в 12:22 992 0

Почивка

Снимка Pixabay

Лятна почивка

Броят на измамените от фалшива фирма за екскурзии расте.

В началото на месеца разследване на bTV разказа за схемата на "Травел Премио", която мами туристи да плащат в евро, без да получат желаното пътуване. Емил Абазов от Асоциацията на българските туроператори заяви в предаването „Тази сутрин“, че са получили оплакване от 30 души.

„Нас ни потърсиха около 30 души. Ние разбрахме само за двама души, които са платили. Ние нямаме нищо общо. Нека тези хора, които са платили, да се свържат с нас, да ни изпратят платежен документ, ние не можем да върнем сумата, но аз ще имам ангажимент да дадем една добра отстъпка за някои от нашите програми. Ние също сме потърпевши. Правим го като жест на добра воля", каза Абазов.

Той съветва да се прави проверка на фирмите в Министерството на туризма и припомни, че всеки туроператор има лиценз и физически офис. Той коментира и сайта на мнимата фирма. 

"Този сайт е копие на нашето име, обърнати са думите. Използва се нашата история, тъй като и ние сме международен туроператор. Ние самите пуснахме веднага сигнали до Министерството на туризма, до КЗП, ГДБОП, прокуратурата. Над 45 дни отне да се задейства държавният апарат", каза още Абазов.

Фейсбукът на фирмата е бил прекръстен само преди два месеца. До преди това е носил името „Маркови Парфюми Онлайн", откъдето идват и 17 000 харесвания на страницата.

В нея има посочен телефон и формуляр за попълване. Измамниците са обяснявали на потърпевшите, че не могат да отидат до офис и трябва да платят по банков път. Един от измамените разказва пред bTV, че се е усъмнил чак след като е превел парите, защото в банката са го предупредили, че това е белгийска банкова сметка. 

"3 дни след като преведох парите никой не се обади. Телефонът не отговаряше", разказа пострадалия.

Оказва се, че много хора са попаднали в капана на схемата и са търсили друга фирма със сходно име, която предлага почивки на българския пазар от години. 

След проверка на bTV е установено, че "Травел Премио" е дружество с адрес в Лондон. В търговския регистър фигурира такава фирма, регистрирана на 19 май тази година и е посочен същият адрес. За директор на компанията е вписано името на Валери Янков, който обаче не присъства никъде като част от екипа на агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика