Младите шофьори с придружител за половин година

Вдигат глобите за водачи без книжки и преминаване на червено

OFFNews 29 юли 2019 в 10:27 16167 2

Снимка Архив

Младите шофьори ще карат с придружител през първите 6 месеца зад волана. Неопитните водачи няма да имат право да возят пътници нощем. 

Целта на разделянето на Закона за движение по пътищата на три части е да има ясни правила, санкции за нарушителите, както и да бъдат отделени правилата за шофьорите в отделен нормативен акт, както и изискванията към превозните средства, коментира директорът на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски по бТВ новите правила за движение по пътищата, които трябва да бъдат въведени след обществено обсъждане. 

Глобата за шофирането без книжка в момента е 300 лв. След промените санкцията става двойна. Прекратява се и регистрацията на МПС-то, с което се е движел нарушителят, уточни Рановски. 

За нов водач се смята този, който придобива правоспособност за първи път и не са изминали две години от придобиване на първата му категория. 

Други промени са свързани с регистрацията на автомобилите. Предвижда се тези, които се внасят за първи път в страната, да минат през пункт за идентификация и проверка на техническата изправност преди регистрацията. Пунктовете ще отговарят на критерии, различни от сегашните, които са само за проверка на техническа изправност.
След това автомобилът ще придобие паспорт с технически данни, които ще са в информационна система.

Единствено служителите на МВР ще издават свидетелство за регистрация. В КАТ ще ходим само за получаване на свидетелство за регистрация и регистрационна табела. 

Собственикът ще получава и паспорт, който ще придружава автомобила от регистрацията в България
до времето, до което тя не бъде прекратена. 

Бойко Рановски изрази надежда да има строги правила и санкции, ако се установи злоупотреба в тези пунктове. Те ще бъдат контролирани както от служители на Министерството на транспорта, така и от служители на МВР.

В Закона за движение по пътищата има промяна в санкциите само за най-тежките нарушения – за неправоспособни водачи и преминаване на червен светофар. Предвидени са седем нарушения, които ако даден водач извърши в рамките на две години, ще му бъде отнемана книжката. След това ще трябва да премине през процедура за възстановяване на правоспособността и контролните точки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

29.07 2019 в 13:21

С тая работа се влиза в едно друго безкрайно приключение.

Какви са правомощията на тоя придружител?
Какви методите за въздействие върху ситуацията?
Какви отговорностите?

6500

1

petio01

29.07 2019 в 11:53

И какво ще прави придружителят? Ще грабва кормилото, ако младокът сгреши или ще си протяга крака да натиска вместо него спирачките? Младият шофьор (шофьорка) на стария в скута ли ще сяда, та да може той по-лесно да се намесва при нужда или ще монтират допълнителен чифт педали на мястото на пътника? Тези хора мислят ли или просто се чудят каква поредна глупост да предложат, за да си оправдаят заплатите? Решението е едно - неизбежно наказание за всяко нарушение, а не все по-високи и по-виисоки глоби. Една-две институции трябва да си изпълняват задълженията и да събират глобите, та да има ефект от тях.