Мюсюлманин възстановява църква в родното си село

OFFNews - Бургас Последна промяна на 15 април 2017 в 17:37 20283 9

Снимка OFFNews

Храмът в с. Искра

Българин – мюсюлманин ремонтира църквата в родното си село в Карнобатско. Строителният предприемач Турхут Исмаил вече има и натрупан опит в подобни строежи, след като преди години, заедно със свои съратници и след събрани дарения, построяват православен храм в сунгурларското село Дъбовица.

Днес Турхут се е заел да възстанови рушащата се църква в карнобатското село Искра. Сградата се разпада от години, а в момента се превръща в голямата му гордост, след като успява да спечели финансиране за нейния ремонт по Програмата за развитие на селските райони. Среща големи трудности, тъй като в последния момент се разбира, че пустеещата и рушащата се сграда е паметник на културата. Съдействие му оказват Божидар Димитров и тогавашният заместник – министър на културата Бони Петрунова. Исмаил пояснява, че и без еврофинансиране пак е щял да ремонтира църквата, но в този случай това ще стане много по-бързо. И уточнява, че печалбата, която ще получи от проекта, ще вложи в изграждането на спортните игрища на терена под храма – футболен терен, тенис – кортове. За да може селото да живне отново, пояснява той:

Виждате как селата пустеят. Всеки се е насочил в големите градове или в чужбина. Елементарният пример – с една църква, в едно село нивото много се вдига. Кметът на общината ни обеща цялата улица, от центъра до църквата, ще бъде асфалтирана. Самото село ще стане вече малко по-привлекателно“, казва Исмаил.

На въпрос защо мюсюлманин прави втори християнски храм, той отговаря простичко:

Дали е църква, дали е джамия, дали е синагога… Това е вид храм. Всички религии възпитават хората към по-добро. В момента селото има нужда от църква – правим църква“, казва предприемачът.

Църквата е построена през 1882 г., на два етажа. През годините, местните са събирали средства, но те са стигали само за аварийно укрепване на рушащата се сграда. Турхут Исмаил пояснява, че след ремонта, тя ще запази автентичния си вид. Единственото „по-модерно“ ще е дворът – ще се направят навеси, за да има къде хората да си направят курбан или да се почерпят за венчавка.
Храмът ще бъде завършен още през тази година, но официалното му откриване е планирано за празника на селото през следващата – 24 май 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

9

Не е важна религията, а самата вяра е важна! Бог е един! Но религиите пречат на самата вяра, това е факт. А тя вярата е една, друга няма като и други "богове", великата тайнствена сила, това е "Бог", другото е глупости. Бог е обединител, той е всичко за нас! Религиите те са зараза, те ни карат да се мразим и убиваме, разделят ни. Вярвайте в великата тайнствена сила БОГ, не в религии!

16171

8

поп Дръвчо

16.04 2017 в 10:54

Парите (еврофондовете включително) нямат религия. Това не променя факта че и от ислямска, и от християнска гледна точка делото е правилно. Има и официални становища, и традиционни разбирания и у двете изповедания по въпроса.

Това че само кръстени християни можели да работят по църква е малко пресилено и силно в разрез с традициите у нас.

26179

7

ELPIDA

15.04 2017 в 20:34

Дай Боже да се намери всеотдаен предприемач и за тази джамия!

26179

6

ELPIDA

15.04 2017 в 20:33

Адмирации, Професоре !

Когато умира душата на едно произведение на изкуството, тя трябва да бъде дарена с Любов, независимо чия етническа култура отразява!

26179

5

ELPIDA

15.04 2017 в 20:30

До @ 3, рамбо !

"Строителният предприемач Турхут Исмаил вече има и натрупан опит в подобни строежи, след като преди години, заедно със свои съратници и след събрани дарения, построяват православен храм в сунгурларското село Дъбовица."

Достатъчно "подвеждащ" цитат!
Аман и от такива червео-яди като теб, рамбо!

21059

3

рамбо

15.04 2017 в 18:23

Заглавието ви е подвеждащо. Видно е, че той не спонсорира строителството , а финансирането е с европейски пари. На неговата фирма са дали строежа, а това, че щял да си дари печалбата е бла -бла за наивници. Покрай тази скалъпена история, явно в търсене на някакви евроатлантически ценности забравяте нещо. Отидете при който искате свещеник и той ще ви каже, че този "щедър" турчин в момента извършва богохулство, тъй като само кръстени християни могат да работят по строежа на църквата

26179

2

ELPIDA

15.04 2017 в 18:21

Хвала и успех в Святото начинание !

13214

1

XR4

15.04 2017 в 17:52

Бря!В България се формира нация?