Митрополит Гавриил освети нов параклис в Троян

OFFNews 13 октомври 2017 в 16:07 4131 0

Тържествено бе осветен параклисът в Белодробна болница (СБАЛББ) в Троян. Ловчанският митрополит Гавриил, отец Марин Божков, отец Станимир Маринков осветиха светото място, носещо името на Св. Лука, който е закрилник на лекарите.

Владиката благослови присъстващите и увлекателно разказа за Св. Лука Кримски. Той изтъкна и отличи д-р Цветомила Дудевска като основен организатор по инициативата, кампанията и реализацията на този значим акт. Д-р Дудевска, от своя страна, благодари на всички, които уважиха събитието, и на Министерството на здравеопазването за инвестицията, направена в болницата тази година. Бяха отпуснати 87 000 лв., които предостави държавата тогава, вече е доставен софтуер и хардуер за информационната система на болницата, извършен е и ремонт на покривите на две от сградите на лечебното заведение.

Само за 4 месеца са събрани над 18 000 лева за параклиса - достатъчни, за да се вложат за изработката от готовата стоманобетонна конструкция, транспортирането, изграждането на площадката, облагородяването на терена и закупуването на църковна утвар.

Красивият параклис е изработен в Солун от най-реномираната фирма за изграждане на готови параклиси и църкви. Храмът е разположен в двора на лечебното заведение. В него ще се извършват периодично водосвети, молебени, изповеди, молитви или чествания на различни случай и празници.

Дарителската кампания продължава за довършване на изографисването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови