Митрополит Антоний: Вярата, любовта и смирението са добродетелите, от които имаме най-голяма нужда днес

OFFNews 09 април 2023 в 10:00 988 0

Митрополит Антоний

Снимка Архив

Митрополит Антоний

Седмицата на Христовите страдания е седмицата, в която ни е трябва да си направим равносметка и да се замислим за житейския си път и за делата си, заяви пред БНТ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

"Днес празнуваме тържественото влизане на Господ Исус Христос с неговите ученици в Йерусалим и начало на тази особено важна седмица за всеки един от нас - седмицата на Христовите страдания, на равносметка, на съпреживяване на тези болезнени за сърцето на всеки един християнин моменти, за да може тази болка да се превърне в нестиваща радост в Христовото възксресение", каза митрополит Антоний. 

По думите му в днешния свят ставаме свидетели на ожесточаване и безсърдечие към болката на ближните. Той изтъкна, че вярата, надеждата, любовта, смирението и състраданието са Христовите добродетели, от които имаме най-много нужда днес.

"Когато имаме любов към Бога, към ближните и самите нас, тогава ние наистина ще бъдем смирени. Смирявайки се и проявявайки търпение, ние ще постигнем много повече. Липсва ни състраданието. Подминаваме хората в нужда, в беда, човешката болка, като че ли ние сме застраховани и няма да изпаднем в такова положение, а много често животът показва, че изпадаме в такива ситуации... Затова Христос казва - както искате да постъпват с вас човеците, така правете и вие", призова Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Митрополит Антоний, който е в Швейцария, каза още, че вчера е отслужена първата света литругия в чест на възкресението на Лазар за българската православна общност в Цюрих.

"За нас беше голяма радост за отслужим литургия за българската общност тук и да основем наново българска православна църковна община "Св. Георги Победоносец" в Цюрих". На територията на Швейцария живеят много българи - в Женева, Цюрих, Базел, в кантоните", разказа той.

На Велика събота Старозагорският митрополит Киприан и малка делегация ще отидат до Йерусалим, откъдето да вземат Благодатния огън и да го донесат в България, съобщи митрополит Антоний.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови