Митрополията си каза за договора с Гинка Върбакова

OFFNews 24 март 2018 в 07:26 5882 0

Софийската митрополия има подписан предварителен договор с дружеството "Инерком" на Гинка Върбакова, обявиха официално в изявление до медиите от митрополията. 

От документа става ясно, че патриарх Неофит е знаел за предварителното споразумение и е упълномощил Браницкия епископ Григорий да го подпише. Не се уточнява обаче причината, поради която не се е стигнало до окончателен документ. 

От предварителното споразумение, подписано от съпруга на Гинка - Славчо Върбаков, като неин пълномощник, който OFFNews публикува, става ясно, че Инерком трябва да получи помещения с обща площ 2774 кв.м. на цена 8,5 евро на квадрат на площад "Св. Неделя" 16. 

Изявление на Софийската света митрополия

По повод на обществен интерес в средствата за масово осведомяване относно делови отношения между Софийската света митрополия и "ИНЕРКОМ" ЕООД заявяваме: 

1. Българската православна църква - Българска патриаршия, ръководена от Светия Синод като юридическо лице не е страна по Предварителен договор и споразумение от 22.12.2016 г. с "ИНЕРКОМ" ЕООД, поради което същият договор не е бил предмет на обсъждане и вземане на решение от страна на Светия Синод.

2. Страна по договора е Софийската света митрополия на БПЦ - БП като самостоятелно юридическо лице със свои органи на управление.

3. На 22.12.2016 г. е подписан предварителен договор за наем и споразумение по решение на Епархийския съвет на Софийската света митрополия, представлявана от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, който е упълномощил за подписването му викарния си епископ Браницки епископ Григорий. 

4. Предварителният договор и споразумение от 22.12.2016 г. с "ИНЕРКОМ" ЕООД е изготвен и предложен на Епархийския съвет за обсъждане и приемане от адв. Мария Тодорова Тодорова от Софийската адвокатска колегия. 

5. Епархийският съвет на Софийската света митрополия не е вземал решение за сключването на окончателен договор с "ИНЕРКОМ" ЕООД.

6. Епархийският съвет на Софийската света митрополия, ръководен от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, след консултации със специалисти е предприел действия за уреждане на деловите отношения с "ИНЕРКОМ" ЕООД в интерес на Софийската света митрополия на БПЦ - БП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови