Митничари хванаха 8 тона вещество за производство на хероин

OFFNews 27 декември 2019 в 13:09 3337 0

Митничари задържаха 8000 литра оцетен анхидрид – прекурсор за производство на хероин. От подобно количество оцетен анхидрид може да се произведе над 3 тона хероин, съобщиха от Агенция "Митници".

Прекурсорът е открит в товарен автомобил, в района на ГКПП Дунав мост- Видин, навръх Бъдни вечер. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура – Видин.

Около 19:10 ч. на 24.12.2019 г. на влизане в страната е задържан камион с влекач и хладилно ремарке. Водачът е заявил, че превозва вода, предоставил карнет, международна товарителница и фактура, в която било описано, че превозва осмозна вода „Huchem Demi“.

Митничарите обаче разбрали, че в 8-те ПРЦ куба се съдържа вещество със силна миризма на оцет. Пробата установила, че става дума оцетен анхидрид, представляващ прекурсор за производство на наркотични вещества.

С постановление на наблюдаващ прокурор в Окръжна прокуратура – Видин за срок до 72 часа е задържан С.Д., гражданин на Иран, по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 242, ал. 3 от Наказателния кодекс.

От събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият Д. е извършил престъплението, в което е обвинен. Мъжът няма постоянен адрес в страната. Налице е реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

За престъплението по чл. 242, ал. 3 от НК се предвижда наказание от 2 до 10 г. затвор и глоба от петдесет хиляди до сто хиляди лева.

Предстои прокуратурата да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия чужд гражданин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови