Министърът на отбраната: Пилотът на катастрофиралия МиГ-29 е загинал (обновена)

OFFNews 10 юни 2021 в 17:50 4418 0

Пилотът на падналият МиГ-29 майор Валентин Терзиев със сигурност не е оцелял. Той не е сред живите, за мен той е герой, заяви министърът на отбраната Георги Панайотов пред бТВ.

Той се позова на информация от отговорните лица по издирвателната операция. 

"Новината не е добра. Майор Терзиев не е оцелял след инцидента. Искам да поднеса искрени съболезнования на неговото семейство. За съжаление изгубихме едни много опитен пилот и професионалист", добави Панайотов.

По думите му въпреки това издирването ще продължи до намирането на останките на самолета и черната му кутия. Ако до четири дни тя не бъде открита, морската вода ще унищожи информацията.

След изказването на Панайотов от министерството на отбраната съобщиха, че при издирвателната операция е установено, че пилотът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия.

По-рано на брифинг шефът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че сред намерените останки на падналия изтребител е открит биологичен материал, който е предоставен за ДНК експертиза. Продължават издирвателните дейности без прекъсване, добави контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

По време на бойни стрелби на учението „Шабла 21“ изтребителят изчезна от радарите. Заради това учението беше прекратено.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

"По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.

Министерството на отбраната изказва съболезнования на роднините и близките на пилота. Поклон пред светлата му памет!", допълват от ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!