Министър Петков: Качеството на услугите на домовете за стари хора ще се подобрява

ОFFNews 01 март 2019 в 11:56 1819 0

Реформата в областта на социалните услуги предвижда домовете за стари хора да продължат да съществуват като предоставящи резидентна грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред медии във Велинград, където посети Дом за стари хора.

Той подчерта, че реформата предвижда постепенно да се закриват институциите за пълнолетни лица с умствена изостаналост и психични разстройства. Домовете за стари хора, които към момента са 82 в страната и се финансират от държавата годишно с над 50 млн. лв., ще се реформират в съответствие със стандартите за качеството на тази услуга, които ще се определят в отделна Наредба.

Целта е всички домове за стари хора да отговарят на определени стандарти и качеството на техните услуги да се повиши. Предвижда се създаването и на Агенция за качеството на социалните услуги, която ще лицензира доставчиците на социалните услуги и ще осъществява контрол за спазването на стандартите, коментира министър Петков.

Той обясни, че запазването на съществуващите домове за стари хора е регламентирано в проекта на Закон за социалните услуги, който предстои да бъде гласуван на второ четене в Народното събрание. Това е изцяло нов закон, който прави реформа в сектора на социалното включване и цели да доближи социалните услуги до хората, каза министър Петков. Той допълни, че законът отделя социалните услуги от социалното подпомагане, където в момента са регламентирани, като инструмент за подобряване качеството на живот на хората и по нов начин регламентира достъпа до тях, тяхното планиране, финансиране и предоставяне.

По време на посещението си във Велинград министър Петков взе участие в работна среща на Агенцията за социално подпомагане и се срещна с кмета на града Костадин Коев . Двамата обсъдиха развитието на социалните услуги, състоянието на пазара на труда, възможностите за заетост в общината, както и приоритетните политики на Министерството на труда и социалната политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови