Метрото на 25 години - от 6 до 52 километра

OFFNews 26 януари 2023 в 07:30 1889 0

Йорданка Фандъкова и Стоян Братоев

Снимка СО/архив

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и човекът-метро Стоян Братоев

25 години от пускането на първия участък на метрото в София се навършват на 28 януари. Тогава то бе с дължина 6,4 км и 5 метростанции, сега е 52 км с 47 метростанции и осигурява бърз и най-екологичен транспорт в града. 

През последните 15 години Столичната община и „Метрополитен“ ЕАД успяха да разработят и защитят редица проекти за неговото разширение, припомнят от "Московска" 33. 

По повод годишнината  днес кметът на София Йорданка Фандъкова ще открие в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) международна научно-техническа конференция на тема “Иновативни архитектурни, конструктивни и технически решения при строителството на метрополитени“. Във форума ще участват проф.инж. Стоян Братоев, редица български и чуждестранни инженери, архитекти, учени. 

Утре от 16.00 часа в метростанция Орлов мост и „Софийски университет“ ще бъде открита изложба, посветена на 25-ата годишнина. Вечерта във Военния клуб на бул.“Цар Освободител“ ще бъдат отличени изявени проектанти, строители и хора, работили за изграждането и експлоатацията на метрото. 

Много хора вече не помнят каква беше София преди да има метро през „Дружба“, „Младост“, „Изгрев“, „Лозенец“, „Надежда“, „Красно село“, и „Овча купел“. И в момента строим 3 км метро през район „Подуяне“, а през пролетта ще започнем още 6 км през район „Слатина“. Така през 2023 г. ще строим общо 9 км нова метромрежа, коментира Фандъкова във фейсбук. 
С осигуреното финансиране и стартиралото строителство гарантираме, че след 4 години метромрежата на София ще бъде 61 км и над половин милион души дневно ще пътуват по най-бързия и удобен начин в града. Заедно с новото строителство през 2023 г. ще осигурим и трасетата за две бъдещи разширения – през „Люлин“ до околовръстния път и през кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и „Кръстова вада“ до Студентски град, уточнява столичният кмет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови