Метро 3 няма да вози през уикенда, връзват системите до Горна баня

OFFNews Последна промяна на 07 април 2021 в 14:05 2478 0

Метрото по Линия 3 няма да превозва пътници в събота и неделя, за да се свържат със софтуера системите на новото трасе до „Горна баня“, съобщи Столична община. 

В реални условия ще се извършат софтуерни инсталации, настройки и тестови изпитания на общите системи за управление и безопасност на действащия участък от Линия 3 и новото трасе на метрото от МС „Овча купел“ до МС „Горна баня“, което предстои да бъде въведено в експлоатация. 

За придвижване на гражданите е осигурен заместващ автобусен транспорт. 

Затварянето на участъка за граждани е в съответствие с практиката при разширението на автоматизирани системи за управление в метрополитените и по изричното изискване на фирмата изпълнител „Сименс“. 

Общият софтуер на системите за управление и безопасност на двата участъка от третата метролиния, е разработен и тестван в базите на изпълнителя в Германия. Аналогични процедури са изпълнени през 2020 г. във връзка с експлоатацията на действащия централен участък от Линия 3 на метрото в София.

Ще бъдат тествани и необходими функции за общото трасе, като автоматичен вход и изход от депото в посока ж.к. ”Овча купел”, което не може да стане в нормален експлоатационен режим на работа на действащия участък. 

Резултатите от тестовете ще послужат за сертифициране на системите за безопасно управление на движението по цялата трета линия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови