Месни заговезни е, хапваме месо за последно преди Великия пост от 2 март

OFFNews 23 февруари 2020 в 06:15 3597 0

Днес е църковният празник Неделя Месопустна, наричан още Месни заговезни. Месни заговезни е винаги в неделя - осем седмици преди Великден. 

Заговява се с месо, затова празничната трапеза е само от месни ястия. Според народната традиция на Месни Заговезни младите семейства посещават кумовете си и родителите на булката за вечеря, като им носят дарове - варена кокошка, обреден хляб и вино. Семейството се събира на трапезата и заговява с месни продукти. Традиционни гозби са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.

Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни, е позволено да се ядат млечни продукти и яйца. Тези две недели са своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината - великденските.

През тази година Великият пост, наричан още Света четиридесетница, започва от 2 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови