Месечната карта за ученици и студенти в София става 15 лв.

Децата до 10 години с карта за безплатен транспорт, разликата между старата и новата цена ще се връща след подаване на заявление в ЦГМ

OFFNews 01 февруари 2023 в 07:56 17343 0

Карта за транспорт

Снимка БГНЕС/архив

Децата до 10 години ще пътуват с карта за безплатен превоз

Месечната карта за градски транспорт в София за учениците, студентите и докторантите от днес е с цена 15 лева. Решението за намалението на преференциалните документи е записано в Постановление за временни мерки за справяне с финансовата криза на Министерски съвет и е със срок до края на годината.

Преференцията е за учениците, студентите и докторантите, които учат в учебните заведения на територията на Столичната община и са в регистъра на Министерството на образованието и науката. Тя не важи за учащите, които се обучават в учебни заведения извън регистъра на МОН и за тези студенти, които използват студентска преференция с ISIC карти /Международни студентски идентификационни карти/. Те остават с цена 20 лева за 1 месец и 200 лева за година, уточняват от ЦГМ. 

Всички деца на възраст до 10 навършени години имат право на безплатни карти за обществения транспорт в София и за страната. Картите за право на безплатен транспорт са електронни и се издават в касите на ЦГМ. 

Всички заредени до момента превозни документи са валидни, а до края на февруари Столичен общински съвет ще излезе с решение за механизма за компенсация на гражданите, закупили карти преди 1 февруари 2023. 

Няма промяна в цените на картите за пенсионери, тъй като те в момента ползват много по-голяма отстъпка от предвидената от правителството. В момента отстъпката е 80% за лица над 68 години и за лицата с увреждания, и 50% за хората, пенсионирали се по стаж и възраст. 

ЦГМ временно спира да продава годишни абонаментни карти за ученици и студенти, докато изчисли каква трябва да е новата им цена. Досега тези карти струваха 200 лв., но след решението на правителството тази цена следва да се намали.

Очакванията са към края на февруари или началото на март общинското дружество да възстанови продажбите им с новата цена.

Закупилите годишна карта преди 1 февруари ще могат да получат разликата между двете стойности, изчислена на база от следващия месец до края на 2023 г., съобщиха още от СОС. Най-вероятно това ще става чрез подаване на заявление в ЦГМ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови