Меко от Москва: Дадете ли оръжие на Украйна, диалогът ни ще се усложни за дълго

OFFNews 01 април 2022 в 15:39 9402 5

Внимателно следим неспиращата дискусия сред българския политически елит за възможни доставки на оръжия и амуниция за украинските националисти. За пореден път бихме искали да подчертаем, че подобна стъпка от страна на официална София едва ли ще съдейства за нормализиране на ситуацията в Украйна, както и ще усложни руско-българския диалог по много насоки в дългосрочен план. Това се казва в позиция на посолството на Русия, качена във фейсбук профила на мисията.

Прави впечатление, че подобна формулировка е доста мека. В позицията на Москва никъде не се казва, че ако България предостави оръжия на Киев това ще ни въвлече в конфликта между двете държави, както твърдят някои от политиците у нас.

От мисията на Кремъл припомнят, че от днес действа нов ред на плащания за доставките на руския газ за държавите, които са определени като „неприятелски“, тъй като, според Москва, те водели враждебна политика спрямо Русия. Режимът на Путин посочи и България за враг.

В съответствие с новите правила плащанията ще се извършват с рубли чрез сметките в руските банки при запазване на текущата цена и други параметри на действащите договори, посочват от посолството и заявяват, че продължават да доставя газ в пълен обем в съответствие със задълженията според действащите договори, включително чрез транзита през Украйна.

Новият ред на плащания е направен по принуда отговор на незаконно блокиране на руските валутни активи, която лиши страната ни достъпа до получаваните за газ средства. Нямаме нито възможност, нито желание да доставяме газ безплатно в страните, които старателно се опитват да ни навредят. Отказът да се плаща с рубли ще се разглежда като неизпълнение на задължения според договори с всички произлизащи от това последици, заявяват още от мисията на Москва.

Според руското посолство "сегашното катастрофално военно-политическо положение в Украйна е предизвикано не от действията на Москва, а от многогодишния стремеж на Вашингтон и съюзниците му да създадат на територия на страната фашистка държава, насочена срещу Русия".

Според амбасадата на Митрофанова първият етап на спецоперацията в Укайна е завършил с успех, в резултат на който въоръжените сили на Украйна бяха принудени да се съсредоточат върху удържане на големи градове, което не им е позволило да атакуват Донбас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

6

alfakentavur

03.04 2022 в 12:00

Военният министър лъже.

-60

4

офф бее

03.04 2022 в 09:49

Ти не си си пускал палците, така че няма да усетиш нищо.
А е задължително да помогнем орките да бъдат спрени. Колкото можем - толкова. Но да помогнем!

Щял да се усложни диалогът - алоо, расия, единствения диалог, който се опитвате да водите е със заплахи и от позиция на силата. Ми не, благодаря! Не става!
Заемете си мястото в най-мрачния ъгъл на световната история, там откъдето произлизате! И тихо!

6145

3

kokoten

01.04 2022 в 16:59

....мама и да е изперкала,нема значение....виж ако изклесяците като теб ако изперкат и дадат оръжие,ще се хванем задълго време за палците....но бедната ти откъм мозък кратуна едва ли стопля за какво иде реч....

6145

1

kokoten

01.04 2022 в 16:26

Трябва да сме напълно изперкали за да дадем оръжие на Украйнаа(при това старо и ненужно)....