Мечка с мечета се появи в центъра на село Арда (видео)

OFFNews 17 юни 2021 в 11:26 4605 0

Мечка с две малки мечета се появи в центъра на смолянското село Арда в непосредствена близост до общината, читалището, магазин и малки семейни хотели. Тази случка е от 14 юни. Преди това същото или друго мечешко семейство е виждано в непосредствена близост до къщите в Арда и съседните села Горна Арда и Могилица. Хората са уплашени, притесняват се и за поминъка си, тъй като селата в горното течение на р. Арда разчитат предимно на туризма.

“Вчера за първи път я видяхме, беше огромна мечка с две малки мечета. Дойдоха горските работници да я гонят, обаче тя подгони горския и така... После побягна и не видяхме по-нататък какво стана, къде отиде…”, разказа пред еТВ Венци собственик на магазин и хотел. Много е опасно, хората се стресираха и всички се прибират по къщите, добави той.

Алмира Ананиева, която е кмет на Горна Арда, каза че все още няма сигнали за нападение. “Това е добре за популацията на мечките, но за нас не е добре защото ние сме добра туристическа дестинация, която се посещава от много хора и те се страхуват”, добави тя. Местните жители коментират, че не се взимат мерки, а мечките са по-важни от хората.

“Населените места в Родопите силно обезлюдяха. Мечките усещат липсата на човека и не се притесняват да навлизат в населени места, в места където се отглеждат селскостопански животни”, коментира инж. Здравко Бакалов, директор на Южноцентрално държавно предприятие- Смолян (горското).

Горските подготвят план за действие за да не допуснат доближаването на мечки до селата.

Местни жители смятат, че забелязаната майка с две мечета не е единствената мечка, която обикаля региона и говорят за още една мечка с малко и за едър мъжки мечок. Никой не иска да се убиват мечките, те искат да се разселят на други места и да се намали популацията им в района до минимум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!