Мъжът, счупил плочата на ПСА, искал да го направи още в първите дни от войната, но го разубедили

"Надписът на този паметник не е историческа истина. Ако в текста пишеше: "На съветската армия от признателната БКП", нямаше да имам нищо против, обясни мъжът

OFFNews 26 февруари 2023 в 20:44 14086 13

Снимка Стопкадър: Нова ТВ

Моето възмущение, моят гняв към събитията в Украйна и моите десни антикомунистически убеждения са причина да счупя плочата на паметника на Съветската армия". Това заяви 61-годишният Светлозар Раянов – доктор на естествените науки в Дрезден пред Нова ТВ. 

"Речта на Путин беше последната капка, която преля чашата ми", допълни той.

Раянов е основател на синдикалната организация на КТ „Подкрепа” в Комитета за опазване на околната среда. Участвал е в първите избори след демократичните промени през 1989 г. След загубата на СДС е отишъл в Германия. Върнал се 2005-та година, за да участва в проект за подобряване на административната способност на горското стопанство.

Желанието му да счупи плочата на паметника се породило в първите дни на нахлуването на Русия в Украйна. Тогава поканил приятели, които да го охраняват, но те го разубедили.

Сега решил да не казва на никого: "Аз съм убеден, че чупя една плоча, на която пише лъжа. Когато човек върши такива неща, е под напрежение".

Пенсионерът, строшил плочата на МОЧА: Само БКП дължи благодарност на Червената армия

Раянов обясни, че са били нужни няколко удара, за да се напука и да се откърти плочата. Като чул сирена, решил да се отдръпне и се прибрал в колата си, паркирана наблизо. След малко получил обаждане от полицията, че е идентифициран. Сам се върнал, за да бъде арестуван. "Не исках да ме хванат. Бях си сложил шапка и очила, но по дрехите вероятно са ме разпознали", каза Раянов.

След като счупил плочата, изхвърлил чука. Като се върнал край паметника около три часа чакал да се направи оглед на паметника. "Бяха много учтиви, много коректни, любезни, нямам претенции към органите на реда", заяви Раянов. Той все още очаква втори разпит, след което ще прокурор трябва да реши какво обвинение да повдигне.

"Надписът на този паметник не е историческа истина. Ако в текста пишеше: "На съветската армия от признателната БКП", нямаше да имам нищо против", обясни мъжът.

На своята страница във Facebook той получава и поощрения, и заплахи. Раянов призна, че се притеснява от заплахите. Той не си представя да довърши чупенето на паметника. Част от заплахите, които получава, са снимки с насочен пистолет. 

„Съветските воини са освободили цяла Европа от фашизма. България не е водила война срещу Съветския съюз. България е била свободна и демократична държава, когато Съветската армия навлиза на територията ни. Даже не е имало и германски войски, от какво да ни освободи Съветската армия”, запита Раянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

14

6екеr4о

02.03 2023 в 14:33

Извинявам се, продължавам: Няма по-зловеща гавра с безсмъртната душа на човек, дори да е убеден атеист, научен и алкохолизиран, от това да пльоснат Мумията му на мегдана в Мавзолей, някакви зомбирани да ѝ правят метани, а отгоре - на почетната трибуна правешкият хитрец и цялата плеяда червени уроди да приемат поздрави от помпозно-кичозни манифестации...
А пред мавзолея си стояха кротко наредените в други времена жълти павета...

-529

13

6екеr4о

02.03 2023 в 14:28

Случилото се е безспорно вандалски акт и по смисъла на закона, и от чисто житейска гледна точка. Този т. нар. паметник е наистина язва в центъра на София, кървав символ в най-новата ни история, но не трябва да бъде разрушаван.
Следя темата от години, трудно формирам свое мнение, но в последно време на мен все повече ми импонира идеята, че МОЧА трябва да остане на мястото си, но не да бъде препикаван от подпийнали веселяци, а за да илюстрира грозната историческа картина и най-вече падението ни като българи. Защо имаме 2 опита, вторият досна сериозен, да станем 16-република на СССР, що дълги години бяхме най-верния сателит на Империята на Злото, а и до днес сме с най-дебелата пета колона на педеРацията, защо масово народонаселението мрази украинците, а 43% от него продължава да поддържа пРезидентина, защо, защо...
А за Мавзолея наистина ме е яд, той стана жертва на някаква объркана полит. конюкура. Трбяваше да остане за поколениета тази Върховна Изродщина, в която е пльосната Мумията...

800

12

Doychin Cheresharov

01.03 2023 в 15:08

ако всеки който му харесва нещо почне да си вдига разни паметници където му скифне според възгледите си , докъде ще стигне тази държава? например на мен утре ми идва идеята да вдигна паметник на вермахта от признателния български народ. хубаво ли ще е?или мавзолей на доган?

924

11

Diogen

28.02 2023 в 23:11

Каквото се крие зад Анализи е глупаво, тъпо и вдлъбнато. По-дбре да се подписва Анал...изи.

924

10

Diogen

28.02 2023 в 23:09

Живко желязов, официално те обявявам за пълен глупак. Този човек е герой и ако го видя ще го почерпя. А ти върви и се завърши с вериги за паметника на орките, за да го пазиш от разрушаване. Тази гаодст, която от много години загрозява София, трябва да бъде срината. Навремето мавзолеят на Гошо тарбата пък можеше да не бъде взривен, а превърнат в луксозен градски кенеф.

909

9

Живко Желязков

27.02 2023 в 13:09

Този човечец е варварин .Ако на всеки му хрумне ,че не харесва нещо и грабне по един чук и почне да руши наред .какво ще остане в държавата ни ?! Мнимия герой трябва да бъде съден

1687

8

Пенчо Прикарчин

27.02 2023 в 08:10

Браво на братината!

345

7

Джендо Джедев

27.02 2023 в 08:09

"Нека за разрушаването вземат решение на друго ниво."

То е взето. От доста време.

968

6

Възрастен мъж....
Пенсионер....
А сега тук четем, че е на 61 г.
Като как е станал пенсионер на 61г.
Взел участие в основаването на Подкрепа. Няма лошо. Но нека не се разрушават паметници така по самоинициатива. Защото ако всеки почне да руши това, което не съвпада с възгледите му до къде ще стигнем.
Нека за разрушаването вземат решение на друго ниво.
А не всеки да си руши каквото иска

4738

5

Того

27.02 2023 в 05:48

Този мъж е един достоен човек. Срещу лъжата трябва да се действа винаги, дори и с чук. На Лора Крумова ще й кажа, че България никога не е обявявала война на Съветския съюз, а точно обратното - СССР обяви на свободна България война, на 05.09.1944 г., след което я окупира. Само Бойко Борисов и Лора Крумова смятат, че България е обявила война на СССР.