Мъж с рядка болест беше спасен след акция за даряване на кръв

OFFNews 09 ноември 2014 в 20:00 7336 2

Снимка БНТ

Десетки кръводарители в София спасиха млад мъж, изпаднал в кома. Хората се отзоваха след призив за спешно кръводаряване, за да бъде спасен животът на Николай Христов, на когото беше поставена диагнозата тромбоцитна тромбоцитопенична пурпура (синдром на Мошкович). 

За да бъде спасен Николай се нуждаеше от кръвта на 240 души, а призивът беше отправен от Националния център по трансфузионна хематология. 

Животът на младия мъж вече е вън от опасност и лекарите от болницата за хематолотично лечение са убедени, че скоро ще го изпишат, съобщава БНТ.

Николай Христов говори трудно, гърлото още го боли от интубацията. Нищо не помни, на ясно осъзнава, че е спасен и че е бил на косъм от смъртта.

Болният идва при нас в много напреднало състояние, той изпадна при първата процедура двукратно в клинична смърт, благодарение на усилията на колегите го спасихме, коментира пред БНТ проф. Милчо Минчев.

Болестта на Николай е рядка. При нея, неясно защо, организмът започва да произвежда антитела. Симптомите са много объркващи - от вътреши кръвоизливи, до запушване на съдове в мозъка от получените тромби. Единственият шанс за лечение е очистване на кръвта, за което обаче е необходимо голямо количество кръвна плазма. 

"При един такъв пациент за една процедура е необходима плазмата на 15 дарителя, а в началото се налага да правим два пъти процедурата, което значи 30 дарители за един ден. Пропускането само на една процедура… заболяването се връща със страшна сила отначало", коментира хематологът д-р Чавдар Ботев.

Клиничната пътека, по която са приели Николай, не включва плазмафереза, процедурата не се поема и от държавата, а процедурата излиза около 50 хил. лв.

"В случая болният е минал през няколко лечебни заведения, включително и някои частни, които явно са поставили диагноза, но не са поели риска да го лекуват, тъй като това се оказва доста скъпо струващо лечение", коментира проф. Милчо Минчев. 

Броят на болните с Мошкович в България достига до 60 на година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!