Мъж осъди община Видин за 2000 лв., обявили го за мъртъв

OFFNews 21 декември 2015 в 09:24 2243 1

Видинчанинът Георги Иванов осъди община Видин за нанесени вреди, след като чиновници го обявили за мъртъв, съобщава в. "Труд".

Мъжът предявил иск за 20 000 лв. по Закона за отговорността на държавата и общините. Административният съд във Видин обаче му присъди 2000 лв., а абщината ще трябва да плати разноските по делото. 

До абсурда се стигнало преди години, когато джебчия обрал Георги в Чехия. Там той живеел и работил от години. През 2003 година той станал жертва на обир, при който се простил с личните си документи. Георги подал сигнал и чешките власти го снабдили с нови документи. 

През всичките години обаче джебчията ползвал самоличността на Георги до смъртта си през 2012 г. в Прага. Така издаденият акт за смърт се оказал на името на Георги и по канален ред документът стигнал до Видин.

За абсурдната ситуация видинчанинът разбрал чак през 2014 г., когато на българската граница при Калотина му прибрали личната карта като невалидна, а във Видин Георги открил името си в регистрите на покойниците. Заради делата мъжът не е могъл да напуска страната и така загубил работата си в Чехия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови