Материалите срещу Иванчева били мечта за всеки прокурор

OFFNews 19 април 2018 в 08:41 6385 6

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев разкри какво се е случило в часовете преди показния арест на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева в сутрешния блок на Нова телевизия.

Иванчева бе хваната със 70 000 евро – първата вноска от поискан рушвет от 500 000 евро. Изнудваният е голям инвеститор, който искал да строи на няколко места в столичния квартал и трябвало да плати крупната сума „под масата”, за да получи разрешителни.

„Парите за подкупа са дадени на посредника, завити в лист хартия, а той ги прибрал в чантата си. Това се е случило в заведение”, обясни Гешев.

След това посредникът – бившият кмет на „Младост” Петко Дюлгеров, се срещнал с Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова в друго заведение.

Част от парите били прехвърлени в чантата на Петрова. Някои от банкнотите обаче са пипани и от Иванчева. Целият този процес е контролиран със специални разузнавателни средства, обясни Гешев.

Във въпросното заведение имало и охранителни камери, записите от които вече са иззети.

„Изчакахме да се разделят. Посредникът се обади на изнудваното лице, за да потвърди, че е изпълнил ангажимента си. Тогава го арестувахме в градинката пред Народния театър”, разказа още прокурорът.

Той поясни, че след задържането на замесените в схемата парите са броени на място, на кръстовището пред Спортната палата, защото това налагал законът.

„Действията по отношение на Иванчева са започнали още миналата година, а конкретният сигнал е подаден преди около два месеца. През това време са документирани много срещи в различен формат – между кметицата и изнудвания, между заместник-кметицата и потърпевшия и т.н.”, каза още Гешев.

Той бе категоричен, че по случая има записи, представляващи „всичко, за което един прокурор може да мечтае”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5900

5

Gosho Petrov

19.04 2018 в 10:31

Този галфон може още да си мечтае, сега ще падне обвинението, Иванчева ще осъди България, ако не е взела ще вземе едни кинти и те така...

5900

4

Gosho Petrov

19.04 2018 в 10:29

Кметът на "Младост" е поискала 500 000 евро, за да издаде документ, наречен „съобщение до заинтересованите лица“. Гешев поясни, че това означавало просто да им съобщи за заповедта (разрешението за строеж), която вече им е издадена от Главния архитект на София. Тоест Иванчева е поискала 1 милион лева за издаване на съобщение (удостоверение).

Предисторията е, че „съобщението“ се бавело месеци и лицето е подавало неколкократно сигнали, включително до Столична Община и Общинския съвет. Но според прокурорите, Иванчева го набелязала още повече и това я накарало да поиска въпросната сума за „съобщението“.