Масово недоволство срещу предложението на 'Топлофикация-Перник' да гори биомаса

OFFNews 05 март 2020 в 09:42 3468 0

Над 400 възражения са постъпили в община Перник по инвестиционното предложение на "Топлофикация-Перник" за горенето на биомаса като допълнително гориво при производство на електрическа и топлинна енергия, съобщиха от общинския пресцентър.

Един от основните аргументи на гражданите с възражения е замърсяването на въздуха.

"Принудени сме да дишаме въздуха с най-лоши характеристики в Европейския съюз. Първенци сме по превишаване на нормите по редица показатели като фини прахови частици, полициклични ароматни въглеводороди и серен диоксид", пишат във възраженията си перничани.

Като довод жителите на града посочват, че изгарянето на биомаса далеч не е процес без вредни емисии, както се твърди в предоставената от дружеството информация.

Инвестиционното намерение е поредното, което е внесено от "Топлофикация". Дружеството е внесло и още едно инвестиционно намерение, а то е замяната на въглищата през летния сезон с природен газ, срещу което няма възражения.

След силен обществен натиск миналата година "Топлофикация-Перник" оттегли инвестиционното си намерение за горене на шисти, RDF и биомаса като допълнително гориво. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови