Манол Пейков: Разби се митът, че не сме състрадателни, че сме недоверчиви

Гражданският активист допусна възможността да бъде номиниран за депутат от Продължаваме промяната - Демократична България

OFFNews 19 февруари 2023 в 10:51 2854 1

Манол Пейков

Снимка Сергей Антонов

Издателят Манол Пейков

"Гражданското общество у нас съществува под похлупак, аз отворих една цепнатина и дадох една искра. ... Разби се митът, че не сме състрадателни, че сме недоверчиви, че изповядваме идеята, че преклонена главица, сабя не я сече".

Това заяви пред БНР издателят и граждански активист Манол Пейков, организатор на кампаниите "Генератори за Украйна", книги за Библиотеката в Болград, както и дарителски акции за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия.

455 генератора вече са купени, над 350 от тях са изпратени в Украйна.

"Търсим машини на максимално добра цена и с най-добро качество", обясни той и добави, че 50 са генераторите, купени за Турция, за тях изискването е да работят с газ, а не с друго гориво.

По думите на Пейков българското общество е реагирало по-бързо и по-лесно с помощ за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, отколкото преди това за жертвите на войната на Русия в Украйна.

"Вредната пропаганда на Кремъл е повлияла по някакъв начин на умовете на доста хора в България и някак по-предпазливо беше отношението към Украйна. Докато в случая с Турция и Сирия, хората чувстват от дъното на своето същество, че това може да се случи на самите тях и тези хора имат нужда от подкрепа", каза той.

Манол Пейков подчерта, че ситуацията в Турция е по-различна от тази в Сирия.

"В Турция има работеща държава, а в Сирия, особено в пострадалите райони, няма. В Сирия са нужни базови неща - храна, топли дрехи, палатки, спални чували, хигиенни продукти, защото те просто нямат нищо. Докато в Турция поне с храната проблемът е поне частично решен, ако не и напълно. Приемат детски храни, нови одеяла и завивки. ... Два тира с брашно заминават за Сирия, защото там нуждата от храна е абсолютно огромна", посочи той.

В предаването "Неделя 150" той допусна възможността като член на "Да, България" да бъде номиниран за депутат с листата на ПП-ДБ за изборите на 2 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

19.02 2023 в 15:10

Разбира се, че сме състрадателни. Милиони капачки събрахме за българслите новородени докато престъпници крадат от нас за да ги забележат от Магнитски. Бъдеще с капачки