Максим Бенвенисти: Свободата на словото не е безгранична

ОFFNews 13 януари 2015 в 20:22 4028 17

Максим Бенвенисти.
Максим Бенвенисти.

"Моята лична позиция е, че свободата на словото не е безгранична. Аз съм от поколението, на което много му се искаше да има свобода на словото и сега съм щастлив, че такива карикатури в България не биха могли да излязат". 

Това заяви Максим Бенвенисти, председател на организацията на евреите в България „Шалом“ по време на богослужение в София в памет на загиналите при терористичния атентат срещу френското издание „Шарли Ебдо“, предаде "Фокус".

"Като председател на „Шалом” в момента си представям нашата реакция, ако има карикатури на равини. Предполагам, че мюсюлманите щяха да направят същото” допълни Бенвенисти.

Според негоподобни конфликти се основават на образователните, цивилизационните и социалните различия между хората.

„Когато виждаш едно богатство и една сигурност, а ти самият си изключен от системата на потребление на благата и на сигурността, не е трудно да преминеш в лагера на онези, които ти предлагат да взривиш света. Сигурно е, че докато не намаляваме различията, докато не свикнем да се възприемаме такива каквито сме и да живеем, без да се смущаваме от различията между нас, никога няма да има мир и спокойствие”, категоричен бе Максим Бенвенисти.

На церемонията в централната софийска синагога присъства и посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан.

„Много съм развълнуван от това събитие и от думите, които бяха произнесени. Събитията са резултат от една или няколко идеологии. Хората, които не мислят така, както идеологията казва, могат да заплатят с живота си. Искам да ви припомня една стара песен от 90-те годинини, от началото на промените в България: „Аз не съм комунист, аз не съм социалист, аз съм просто човек“. Аз и вие, всички сме просто хора“, заяви французинът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!