Македония с реакция срещу декларацията на българския парламент за случая ''Пендиков''

OFFNews 02 февруари 2023 в 18:10 4890 3

Снимка Телма

Антибългарската реторика в Скопие достигна своя апогей през юли м. г. по време на протестите срещу "френското предложение".

Министерството на външните работи (МВнР) на Република Северна Македония реагира със съобщение на декларацията, приета от българския парламент. В съобщението се казва, че МВнР на страната „със съжаление констатира, че парламентарната декларация за предполагаемата „ескалация на агресивни антибългарски действия в Република Северна Македония” не съответства на договорената политика за насърчаване на отношенията на взаимно уважение и сочи липсата на воля за нейното провеждане”.

Предвид момента на приемане на декларацията, тя може да бъде само в полза на провокаторите, чиято цел е да провокират политически действия, които влияят негативно на отношенията между двете страни, като по този начин подкопават усилията за връщане към градивния път и грижата за партньорските отношения, смятат от МВнР в Скопие.

Всеки акт на провокация от която и да е страна, случайна или умишлена, в момента се превръща в част от сценариите за ескалация на ситуацията, което е в противоречие с декларирания ангажимент за връщане на дипломатическия дневен ред там, където му е мястото - в дипломацията на двете страни, пише в съобщението.

В съобщението от Министерството на външните работи в Северна Македония се спират и на определени акценти от съдържанието на декларацията, приета от българския парламент в последния му ден.

Чрез конкретни проекти и дейности през изминалия период Северна Македония показа, че е отдадена на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония. Твърденията за наличието на системни проблеми с правата и сигурността на етническите българи в Северна Македония напълно противоречат на фактите, установени от съответните международни институции, които наблюдават спазването на човешките права и правата на всички етнически общности в Северна Македония, в т.ч. българската, се казва в съобщението, публикувано на страницата на МВнР в Скопие.

Законът за фондациите и сдруженията не е насочен срещу сдружаването на която и да е етническа общност, а срещу принципа на граждански сдружения, „носещи имена на противоречиви фигури, които представляват провокация, не само за етнически македонци, но и за всички граждани, живеещи в Северна Македония”, пише в съобщението. От МВнР добавят и че липсва основание или сериозен аргумент, който да свързва работата на съвместната историческа комисия с промените в Закона за сдруженията и фондациите.

Комисията ще продължи своята работа, основана на научно аргументирани и потвърдени факти и няма допирна точка с условията, при които се формират и функционират сдруженията и фондациите, казват от МВнР в Скопие. По отношение на „физическото нападение над македонския гражданин Християн Пендиков в Охрид” уточняват, че институциите са реагирали адекватно, извършителите са задържани, разследването продължава, а събитието е осъдено от президента, министър-председателя и министъра на външните работи.

„В същото време министър Османи направи спешна извънредна визита в София, за да посети пострадалия Пендиков, като по този начин изрази намерението на държавата да се грижи еднакво за всички свои граждани. Ето защо считаме многобройните твърдения по този казус, включени в съдържанието на Декларацията, за преувеличени и необосновани и че по никакъв начин не отговарят на действителността”, пише в съобщението.

От Министерството на външните работи на Република Северна Македония призовават „за въздържане от по-нататъшни решения и действия, които сериозно накърняват отношенията между двете страни и техните граждани, именно в духа на европейските ценности и свободи”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22553

3

dolivo

03.02 2023 в 09:09

От подлоги като Възраждане в парламента, такива емоционални и неконструктивни декларации могат да се очакват само

Криминалните случай трябва да се третират като такива преди всичко

Всеки има някакъв мотив когато пребива някого, безсмислено е да се преекспонира

Най Ганя на гол осран гъз обаче, патреотично беснее и влачи лиги щото не го "уважават"

На, и руснаците така нападат от "неуважение", без значение дали заслужават или не
 
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието