Парламентът осъди нападението срещу Християн Пендиков без дебат

Ружа Райчева 02 февруари 2023 в 09:38 1314 0

Пленарната зала на последния ден на 48-ото Народно събрание

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Пленарната зала на последния ден на 48-ото Народно събрание

Народното събрание единодушно прие общ проект на решение по повод насилието на българския гражданин Християн Пендиков в Охрид и проявата на езика на омразата срещу България от страна на антибългарски екстремисти в Северна Македония.

Депутатите изразяват категорично несъгласие с ескалиращите посегателства и престъпления от омраза над българите в Северна Македония. С приетото проекторешение парламентът подчертава необходимостта македонските власти да предприемат незабавни мерки за окончателното прекратяване на целенасочения език на омразата.

Общо четири проекторешения бяха внесени в деловодството на Народното събрание по този въпрос - от "Възраждане", "Продължаваме промяната", ГЕРБ и "Демократична България", като всяка парламентарна група бе формулирала различно казуса. От "Възраждане" акцентираха на "антибългарската истерия" в Македония, от ДБ - на езика на омразата срещу България, от ГЕРБ - на ескалиращите антибългарски прояви, а от ПП са го формулирали най-меко - във връзка със ситуацията в Северна Македония по отношение на гражданите с българско самосъзнание. 

В залата гласуването мина без дебат, тъй като депутатите бяха обединили четирите проекторешения в едно общо. Българският парламент отхвърля "продължаващото отричане, омаловажаване и отклоняване на отговорността за съществуването на проблем с правата и сигурността на българите в Северна Македония", пише във финалния вариант на текста. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови