Майката на стрелеца от Лясковец няма да бъде обвинена

OFFNews 15 март 2014 в 20:04 6352 1

Снимка: БНТ

Прокуратурата няма да повдигне обвинение за незаконно съхранение на оръжие и боеприпаси на майката на стрелеца от Лясковец, съобщиха държавното обвинение за БНТ.

Възрастната жена беше задържана за 24 часа заради открития боен арсенал в дома й. Синът й Петко Савов Петков, знаете, вчера уби един командос от Отряда за борба с тероризма и рани още трима негови колеги.

Днес през целия ден разследващи и прокурори продължиха огледа на апартамента, където се разигра трагедията.

75-годишната Стефка Савова е задържана, защото е собственик на апартамента, превърнат от сина й Петко Петков в склад за боен арсенал. Освен двете карабини и двете ловни пушки, които мъжът притежавал като ловец, но с невалиден ловен билет, в апартамента и гаража разследващите са открили огромно количество патрони от най-опасния калибър. Два вида от тях Петков е използвал по време на вчерашната престрелка с баретите.

Те са 8 милиметрови и при изстрел кинетичната им енергия е два пъти по-силна от тази на патрон от автомат „Калашников”. Първите пет метра летят в сноп и буквално разкъсват всяко тяло по пътя си. С такива патрони Петко Петков уби командоса Емил Шарков и рани трима негови колеги. Днес от дома на Петков, разследващите цял ден изнасяха боеприпаси. Апартаментът е така барикадиран, че се наложи в една от стаите да влязат през балкона, за да изземат арсенала съхраняван в нея. Някои от по-младите съседи на мъжа бяха изненадани от действията му.

Съученик на Петков, пожелал анонимност разказа, че преди години мъжът е кандидатсвал във Френския легион, но не го приели заради наднормено тегло. Тогава се върнал, а желанието за работа във въоръжени сили станало негова фикс-идея. Петков дори започнал сам да тренира. От тогава е и любовта му към оръжието. Станал ловец, за да си купи законно ловно оръжие. Проблемите с него започнали след като останал без работа в началота на 2009 г. Съседи си спомнят опита Петков да бъде задържан преди 2 години.

Раненият стрелец Петко Петков е в реанимацията на Великотърновската болница и контактен, животът му още не е вън от опасност. Във Фейсбук пък се създаде група, която предлага в Лясковец да бъде издигнат паметник на застреляния вчера полицай от отряда за борба с тероризма Емил Шарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!