Майката, изоставила Владислава, зарязала и друго дете

OFFNews 21 декември 2015 в 08:55 7644 4

Снимка бТВ

Майката, която изостави 11-месечната Владислава, е изоставяла и 9-годишния си син Даниел. Лилия Делева е живяла с детето и баща му в Испания, където мъжът работи като международен шофьор на камиони.

„Не работи, мързи я, лъже, краде и манипулира хората. През 2005 г. бяха при мен на квартира. Помогнах на майка й, на сестра й. Намерихме работа и на Лилия. След 2 години се роди малкият Даниел. На петия месец каза, че заминава. Остави го, но тогава се върна. Прибрахме се в България и на 2 годинки ми го остави”, каза пред bTV бащата на момчето Георги Георгиев.

По думите му всичко това е документирано в полицията в Испания и в България.

Той е поискал майката да му подпише пълномощно, за да може да вземе сина си и да го гледа, но тя отказала.

Надя Танева, директор на Дирекция „Социално подпомагане” в Пловдив, беше категорична пред bTV, че тази информация от втория съпруг на Лилия Делева не е известна на социалните работници. При нас не е постъпвала никога такава информация. Ще я проверяваме, заяви Танева.

Малката Влади е изоставена от майка си за втори път.

„Първия път, когато е изоставена, не сме работили с нея, тъй като тя е живеела на друга територия”, уточни Танева.

Тя подчерта, че след първото изоставяне на момиченцето, то е върнато на майката, след като е било приемно семейство, тъй като майката и детето са били с бащата, той е работел и са живеели са в много добри условия.

Изготвеният доклад от социалните в Пловдив доказва, че двамата полагат адекватни грижи за детето към момента, в който е проучвано семейството, изтъкна Танева.

Другите две деца са гледани добре, посещават редовно училище, не са лишавани от нищо, увери тя.

Това, че живеят в момента при баба си, не означава, че те не са гледани добре и че са изоставени от майка си, допълни Танева.

Цялата ситуацията се отразява много травмиращо върху останалите й две деца, в момента социалните служби работят и с тях. Не искат да ходят на училище, притеснени са, че три дни се говори за тяхната майка, заяви още Танева.

Не бива да демонизираме майката, но не бива да отричаме и факта, че това, което се случва, е много тревожно, заяви Александър Миланов от Национална асоциация за приемна грижа.

Социалните служби у нас напоследък ни тревожат с поведението си за връщане на деца от приемни семейства в родните им семейства на всяка цена, отбеляза той.

По думите му има масова политика на връщане на децата, без да е ясно дали родителите имат възможност и условия да се грижат за децата си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!