Мая Манолова: Запушват дупките в дружествата от джобовете на гражданите

OFFNews 05 април 2017 в 08:34 11763 6

Запушват дупки в енергийните дружества от джобовете на гражданите. Това каза омбудсманът на България в ефира на Нова телевизия. „Гражданите са гневни, защото никой не обяснява по разбираем начин защо се налага това шоково увеличение. Според мен то е необяснимо. Когато цената на природния газ падаше, тогава КЕВР обясняваше, че няма пряка връзка между нея и тази на парното и топлата вода”, коментира Манолова.

„През последните две години намалението на природния газ е в рамките на близо 87%. Приемаме, че разходите на природен газ в топлото са между 52 и 57%, както твърди КЕВР. Това означава, че парното би трябвало да поевтинее по време на намалението с 49%. Само че то намаля с 21% - тоест има един буфер от 27%. Обяснението на КЕВР беше, че този буфер ще бъде ползван, когато природният газ тръгне нагоре”, обясни омбудсманът.

„Бих приела, че има някаква целенасочена политика за това да бъде подкрепена „Топлофикация”, но загубите, които дружеството трупа и се оставят такива буфери е впечатляващо”, каза още тя.

По думите ѝ се запушват дупки в енергийни дружества от джобовете на гражданите.

„Въпросът е как и в чий интерес работи КЕВР. Тя трябва да работи публично и прозрачно. Тоест трябва да е ясно защо вдига цената на природния газ с 30%, като с 15% е на световните пазари. Трябва да обясни защо вдига парното и топлата вода, при положение че е оставила буфер в размер на 27%. КЕВР трябва да съблюдава баланс между интересите на потребителите и на енергийните дружества. В момента имаме диктатура на бюрокрацията в лицето на КЕВР – те работят изцяло за силните на деня”, заяви Мая Манолова.

Ако по-високите цени бъдат окончателно приети, омбудсманът се закани да подкрепи всички протестиращи срещу промените. Така жалбите им ще стигнат до съда, а именно там Манолова се надява да се изясни причината за поскъпването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12308

6

wayOff, малко безплатна информация: НЕК няма мрежа.Написах го преди, ще го повторя - намери си по-компетентен ментор по темата за енергетика.

Тая на снимката ми е изключително антипатична, но това не означава, че не е права за някои неща.Например за това: "По думите ѝ се запушват дупки в енергийни дружества от джобовете на гражданите.".Това е факт, и то от много години.Пример: циганите си крадат ток безнаказано с мълчаливото съдействие на държавата и с явната подкрепа на разни НПО-та (от типа на (не)БХК).Само че тоя ток все пак трябва някой да го плати, няма как иначе.Докато се правим, че не се сещаме кой го плаща нещата няма да се оправят.Никога.

17439

5

мнение от IP

05.04 2017 в 13:06

wayOff,
1.Вие не сте ли чували за начина, по който се харчат парите в държавните енергийни дружества?
и 2. Газът дори от "Газпром" е с по-ниска цена в момента от преди две години.

12308

3

wayOff, разбирам, че пишеш да изкараш някой лев, ама нещо не са ти ясни нещата в електроенергетиката нито на тебе, нито на тоя, който ти спуска опорните точки.Няма да е зле да поспреш малко с творчеството по тая тема.Или поне да си намериш по-компетентен ментор.

15614

1

OTBPAT

05.04 2017 в 09:01

Винаги всичко се запушва от джобовете на гражданите :) Държавата не е "външен" субект все пак :)))
Номера някой да го отнесе преди това... поне веднъж, за цвят, за изключение