Мая Манолова: Предложеният нов закон за ВиК е по-лош и от стария, няма решение за 'общото разпределение' на водата

OFFNews 10 декември 2022 в 22:02 1789 1

Мая Манолова,

Снимка БГНЕС

Мая Манолова

„За по-малко от година КЕВР повиши цената на водата два пъти в 16 ВиК дружества в цялата страна. Като се стигна до 80% повишение на цената, в някои ВиК-та (Смолян – 78%, Ямбол – 65%, Велико Търново – 55%, Варна – 53%, Силистра – 52%, Стара Загора – 52% - вижте таблицата). Като вече има вода, която скача над 5лв/м3 – Силистра – 5,28 лв., Разград – 5,19 лв., Варна – 4,97 лв., вижте таблицата)

Тези цени са резултат от „водната реформа“ на ГЕРБ. За тези 7 години единственото, което се случи е драстичното повишаване цената на водата. А загубите на вода останаха същите – от 61%, сега са 60%. Нито местата, страдащи от безводие, получиха своето решение.“

Това заяви Мая Манолова, цитирана от БТА, по време на брифинг на Изправи се България за проблемите с цената на водата, предложения нов закон за ВиК и удължаването концесията на Софийска вода. При критиките си за ефекта от водната реформа на ГЕРБ тя заяви, че предложеният нов закон за ВиК е дори по-лош и от действащия.

Лидерът на Изправи се България очерта най-спорните моменти в предложения законопроект, сред които са:

Със закона държавата възнамерява да одържави останалите 15 общински ВиК дружества (Троян, Сандански, Брацигово, Сапарева баня). Сега там цената на водата е много по-ниска и на места е под 1 лев. С одържавяването им цената ще се повиши в пъти, а услугата ще е в още по-лошо ниво.

Запазва се единната цена на водата в една област без значение от реалната цена на водоподаването и дали то е гравитачно или помпено.

Въвежда се отделно заплащане за достъп на вода. Или гражданите ще трябва да плащат вода, дори когато нямат вода или тече кафява вода. Манолова сравни тази „такса“ с парното – където дори да не го ползваш, плащат „сградна инсталация“, така при водата дори без да се ползва ще начисляват сметки за вода.

Социалната поносимост ще се изчислява по същия начин като до момента, което Мая Манолова определи като „абсолютно на око“ от КЕВР.

Няма решение и за проблема с „общото разпределение“ на водата в сградите етажна собственост.

Гражданите ще бъдат задължени да си сменят водомерите с такива за дистанционно отчитане, където едни фирми ще генерират големи печалби благодарение на услужливото законодателство.

Създава се нова КЕВР – само за ВиК, като тя ще генерира нови разходи, с раздута администрация, сгради, коли, но при минимални задължения – само ще определя цената на водата. Няма да следи за качеството на услугата, да одобрява бизнес планове, а само ще определя цената на водата.

Появява се армията на водно бедните след армията на енергийно бедните, които също не са получили никаква държавна подкрепа, а все повече хора трудно плащат сметките си за вода.

Във връзка с това от Изправи се България предложиха въвеждането на световния стандарт за 3 м3 вода за всеки българин – „от пеленачето, до пенсионера“ да получава вода на цена 2 лв./м3

На този фон лидерът на Изправи се България беше категорична, че и в новия закон печалбите ще са за монополистите и в ущърб на гражданите.

Експертът по темите за защита на потребителите Цветанка Илиева обърна внимание, че в София се плаща една от най-скъпите води в страната от ВиК-тата на гравитачно водоподаване. Като за периода на последния бизнес план за София са определени едни цени, които в действителност са силно надхвърлени. В момента цената вместо да бъде 2,69 лв., плащаме 2,94 лв. Така за последните години Софийска вода само от това е получила допълнителни приходи от почти 37 млн. лв. – изчисли експертът.

В брифинга се включиха и граждански активисти и представители на Изправи се България по места, които се борят срещу лошото качество на ВиК услугите сред които адв. Иван Иванов за Велико Търново, Даниела Давидкова за Свищов, Билан Янков за Шумен, адв. Йордан Топалов, Елена Алекси за София – област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови