Quantcast

Личните карти с чип от 2017 г., ще подаваме заявления онлайн

OFFNews Последна промяна на 27 ноември 2015 в 21:25 5761 8

Личните карти ще имат чип, който ще играе ролята на електронен ЕГН, а заявленията за смяна на документите ще могат да се подават онлайн, като промяната ще влезе в сила от 2017 г., стана ясно от решенията от днешното заседание на Министерския съвет.

В личните карти ще са с вграден чип, който ще съдържа трите имена, датата на раждане, медицинска информация като кръвна група, както и електронен подпис.

Чипът ще дава възможност картата да се използва като електронен документ за пътуване и като носител на данни за електронна идентичност.

Ако личната карта бъде използвана за електронна услуга, данните ще се подават в реално време в Център за идентификация. По този начин веднага ще се получава информация дали личната карта е истинска, дали собственикът ѝ не е под запрещение и др.

За изграждането на новата система за издаване на лични документи ще бъде обявена обществена поръчка. Пускането на картите с чип е част от плана за цифровизация на България до 2020 г. и ще струва близо 400 млн. лв.

В парламента вече са внесени необходимите промени, които са необходими за въвеждането на новите карти.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.11 2015 в 22:32

Не ми стана ясно как ще подаваме заявления онлайн. Ще имаме електронен подпис в чиповете като естонците ли? Ще ни предоставят ли четци? Колко ще струват. Имаме ли платформа, която работи с данните от новите лични карти?

28.11 2015 в 14:11

Някои учени смятат, че хората са най-тъпият биологичен вид, способен да създаде цивилизация.

28.11 2015 в 06:26

На изперкалите по-долу, нема следене, чипът вероятно е пасивен. Дори да е rfid, за вас специално вече продават портфейли с алуминиево фолио, през които радиото още не минава.

И, както изглежда от физиката, няма да минава още дълго.

28.11 2015 в 06:24

Ще си платиш на някой за сертификата. Досега струваха 40-50, сега ще са 120-130 и заради сертификата, ще се преиздават всяка година.

28.11 2015 в 03:11

Чипосаха ни братяяяяяяяяя, кво ще правим ?

28.11 2015 в 03:07

България по линия на електронизацията e разходвала над €112'000'000 за две десетилетия, без почти нищо от обещаваното от няколко поредни правителства „електронно правителство“ да е налице. Средствата за българската електронизация потъват основно за софтуерни лицензи на продукти от Microsoft (често дори без възможност да бъдат инсталирани на морално остарелия или напълно отсъстващ хардуер в администрацията), за скъпоструващи и безсмислени обучения, командировки, презентации и огласяване на „постиженията“, а напоследък и за изграждането на широколентови трасета (по които в повечето случаи няма да има какво да се пренася). В България – въпреки, че секторът на информационните технологии е почти единствената ни действаща съвременна индустрия, държавната администрация упорито поставя българската електронизация в зависимост от чуждестранни компании и несвободни стандарти. Това не стимулира местната икономика, индустрия и иновации, и в своята същност представлява риск за националната сигурност.

Още по темата:

http://www.switchfree.eu/bg/свободно-управление/e-управление.html

28.11 2015 в 00:06

Очаквайте после и имплантирани чипове във вратовете, като говедата. Големият Брат не спи. Четвъртия хилядолетен райх at it's best. Тея съвсем полудяха. Омерзен съм.

27.11 2015 в 22:39

Почва се със следенето, дори ще платим 400 милиона... в сравнение с КТБ изглежда малко, ние свикнахме да ни цоцкат по-дълбоко. Колко ще е лесно - навсякъде където ти искат картата ще оставяш следа, като гласуваш от герб ще те следят изкъсо за корпоративния вот и ако има проблеми ще те имаш проблеми, но не и те, защото редактират и финалните резултати както наскоро пак направиха. Но пък алфа рисърч в крак с фалша закрякаха по медиите за нарастване на доверието .. да от 10 редактираш на 120 и растеш .. абе то си се знаеше още от преди 10 години за това чиповете. Лошото е че нямаш избор, защото се налага като стандарт.