Либийският танкер Бадр върнат на рейд в Бургас заради опасност от екокатастрофа

OFFNews Последна промяна на 15 януари 2019 в 12:38 3132 0

Либийският танкер Бадр отново е на рейд в Бургаския залив. 

Служители на „Морска администрация” и „Гранична полиция” са връчили вчера на капитана разпореждане за връщането на плавателния съд, след почти двуседмичния му престой в извън териториални води без осъществяване на разрешения еднократен преход до ремонтна база в Тузла в Турция.

Вътрешната проверка в РДГП – Бургас, образувана по отношение въвода в либийския танкер „Бадр” от 21 декември, е приключила, не са констатирани нарушения или използване на физическа сила и помощни средства от страна на граничните служители. Това обяви главен комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция „Гранична полиция”.

Шефът на „Морска администрация” – кап. Живко Петров обясни в детайли процедурата по връщане на кораба „Бадр”, който към момента е собственост на „Булгаргеомин”, плаващ под панамски флаг и с украински екипаж. Според кап. Петров корабът е имал разрешение за еднократен преход до турска ремонтна база, в която да се ревизират системите му и да се сертифицират документите за безопасно плаване. След близо двуседмичен престой в открито море и опасенията, че е възможно да се стигне до разлив и еко-замърсяване, кап. Петров издава разпореждане за връщане на кораба в Бургаския залив.

Танкерът ще остане тук до абсолютната сертификация на документите за плаване, като не е определен максимален времеви период. Според изискванията кораба трябва да премине технически прегледи, като за това трябва да се погрижи флагът, под който е плавателния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови