ЛГБТИ младежи се събират в Борисовата градина заради убит от хомофоби

OFFNews 20 септември 2018 в 10:57 12606 2

Фондация GLAS и младежка ЛГБТИ организация „Действие” организират възпоменание и запалване на свещи на мястото в Борисовата градина, където през 2008 г. 25-годишният Михаил Стоянов беше пребит до смърт заради предполагаемата си хомосексуалност.

Десет години по-късно убийците получиха намалени присъди въпреки самопризнанието си, че „са прочиствали парка от гейове“

Възпоменанието е днес от от 18 ч. 

25-годишният Михаил Стоянов беше пребит до смърт в Борисовата градина от младежи, които “прочиствали парка от гейове”, на 30 септември 2008 г. Точно 10 години по-късно след жестокото убийство извършителите влязоха в затвора с намалени присъди след решение на Върховния касационен съд. През юни 2018 г. те бяха осъдени на 10 и на 4.5 години затвор.

Извършителите бяха задържани напълно случайно, две години след убийството, което е първият документиран и получил широка публичност случай на убийство по хомофобски подбуди у нас, което го прави с особено важно значение както за съдебната практика, така и ЛГБТИ хората в България. Знаковото дело е пример и за бавно правосъдие – три години бяха нужни на прокуратурата да изправи пред съда само част от отговорните.

Сега действащото законодателство в България нито признава жертвите на хомофобски и трансфобски престъпления, нито отправя към извършителите послание, че сексуалната ориентация и половата идентичност не могат да бъдат причина за посегателство. С това възпоменание отново настояваме за промяна в Наказателния кодекс, пишат организаторите на възпоменанието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

3

мнение от IP

20.09 2018 в 14:26

A "полови" създания като първия коментиращ трябва да бъдат съдени.

13507

2

Изполването на думата "младежи" е сексизъм, комунистически сленг и неглижиране на случая.
Ето как се пише –
Тийн възпоменателен протест - пърформанс, на млади и будни граждани, срещу агресивната хомофобия и в защита на хомофилията и трансфилията в столичен парк.
 
X

Да помогнем на украинските деца!