Лекар: Едно кюмбе замърсява въздуха, колкото 18 коли, маските не помагат срещу ФПЧ

Не карайте колело през зимата, тровите се, обяви климатологът Георги Рачев

OFFNews 15 декември 2019 в 08:51 11297 2

Едно кюмбе замърсява въздуха колкото 18 коли или три тира. Това означава, че през зимата все едно още 900 000 автомобила се движат по улиците на София. 

Маските не помагат срещу Фините прахови частици, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев по бНТ. По думите му мръсният въздух е малко по-вреден от цигарите, но няма как човек да не диша, така при превишение на ФПЧ се наслагва вредата. Според експерта, когато въздухът е замърсен, човек може да избира маршрут, където ФПЧ са по-малко. 

Съветвам студентите си - не карайте колело през зимата, вие се тровите повече, отколкото е ползата от колоезденето, каза климатологът Георги Рачев. Той обясни, че в София през лятото дишаме Лосанджелиски смог - от колите, а през зимата - Лондонски смог.  

Когато въздухът в София е замърсен, значи климатът не си върши работата, подчерта Симидчиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

15.12 2019 в 13:48

За мене цялата история с тия ФПЧ е въпрос на психиатрия. Айде, на гранична психиатрия.
Откак човечеството е станало човечество, живее с огъня. И още в пещерите си е горило дърва, и квото друго гори. И?
А днеска, един кат велосипедни гуми, изкарват един сезон, нали така? Изтриват се. И скапаните китайски обувки изкарват един сезон - и те се изтриват. Те ти "фпч", каквото и да значи това.
А кво правим, когато в сушавото време вятърът духне от полето към града? Не докарва прах? Нито африканските бури, които леко и непринудено носят прах чак от Сахара.
И нататък по списъка.
С какви истерии и затваряния на Орлов мост, може да се променят природните явления? Чиято мощност, очевидно на порядъци превишава каквито и да е човешки действия.

13874

1

emanuilis

15.12 2019 в 09:58

Случайно да беше споменато колко ФПЧ се отделят от движението на автомобили по „безценните" павета в централната част на града? За шумовото замърсяване нещо?