Лейт. Антонио Чучуков е вторият българин, завършил курса за рейнджъри на САЩ

Георги А. Ангелов 29 септември 2021 в 10:57 3266 0

Снимка Посолство на САЩ

Лейтенант Антонио Чучуков (със синята барета).

Лейтенант Антонио Чучуков от българското Съвместно командване на специалните операции е завършил успешно курса за рейнджъри на американската армия - U.S. Army Ranger School - и е удостоен с наградата William O. Darby, която се дава на най-добре представилия се рейнджър в своя клас. За това съобщи посолство на САЩ в София, като специално поздрави лейтенанта от специалните сили с постижението му.

Това обучение е едно от най-трудните в американската армия, а лейтенант Чучуков е едва вторият българин, който успешно го завършва. Още по-впечатляващ е фактът, че той е първият международен студент от години, обявен за отличник на курса си, написаха от посолството. Лейтенант Чучуков участва в това обучение чрез Международната програма за военно образование и обучение, която предоставя на офицери и сержанти от различни държави възможността да посещават военно обучение в Съединените щати.

Курсът за рейнджъри на американската армия е едно от най-тежките военни обучения в САЩ. Около 50% от курсистите не успяват да завършат курса, като смъртните случаи по време на курса не са малко.

Курсът продължава 63 дни и обучението набляга на тренировки по оцеляване във всякакви екстремни условия, като за всяка има и оценка. Още първите дни започва тежък тест за физическите възможности, наричан "фазата на пълзене", на която се дължи отпадането на 60% от курсистите. Освен физическите нормативи в тази фаза са включени тест за оцеляване във вода, дневна и нощна навигация по суша, "марш на скок" (бягане на дълго разстояние с пълно бойно снаряжение), въздушен десант и т.н. В тази фаза има обучение и по водене на отряд. В следващите фази курсистите се местят на други локации, в които тренират оцеляване в планина, в блато и в пустиня. Голяма част от курса е обучението по лидерство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови