Леден ден със силен вятър, до -11° днес

Затопляне и пак студ до края на седмицата прогнозира НИМХ

OFFNews 24 януари 2022 в 05:34 1415 0

Снимка Pixabay

Предупреждение за леден ден и потенциално опасно време в 22 от 28-те области на страната отправи НИМХ за днес, 24 януари. Температурите ще паднат до минус 11 градуса и максималните в почти цялата страна ще останат отрицателни.

Жълт код за потенциално опасно време заради ниски температури и вятър няма само в областите Видин, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора. В Западна и Централна България той е заради студа, в Източна - и заради силния вятър, чиито пориви ще достигат до 20 m/s.

През нощта в Източна България ще духа силен вятър от север и североизток и с него ще нахлува още студен въздух. До сутринта ще превалява сняг на места в Северна и Западна България, а през деня - в планините и планинските райони. Валежите ще спрат след обяд. Над запавните райони ще има по-съществени разкъсвания на облачността.

Минималните температури ще са между минус 9° и минус 4°, в отделни котловини до около минус 11°. В София - около минус 9°. Максималните ще са между минус 5° и 0°, в София - около минус 5°.

Над планините облачността ще е значителна и на много места, главно в масивите в западната половина на страната, ще вали сняг до след обяд. Ще духа силен вятър от североизток. По планинските проходи остават условията за виелици и навявания. Ще е много студено, с максимална температура на височина 1200 метра около минус 11°, на 2000 метра - около минус 14°.

Над Черноморието облачността ще е значителна, но само на отделни места, главно по Южното Черноморие ще превали сняг. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 0°-2°. Температурата на морската вода е от 6° на север до 8° на юг. Вълнението на морето ще се усили и ще е 3-4 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 49 мин. и залязва в 17 ч. и 28 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 39 мин.

Седмицата

Във вторник вятърът в западната половина от страната отново ще се ориентира от северозапад, там ще е без валежи, ще има и временни разкъсвания и намаления на облачността; в източната половина вятърът ще е северен, облачността - значителна, на отделни места със слаби превалявания от сняг. Сутринта ще е по-студено, особено в котловините в Западна България, където минималните температури ще са до към минус 15°. През деня ще започне повишение на температурите, но дневните в по-голямата част от страната ще останат ниски - между минус 4° и 1°.

През следващите дни ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, в петък в източните райони - от запад-югозапад. Повишението на температурите ще продължи. Облачността ще е променлива, в средата на седмицата по-често значителна, без съществени валежи.

През почивните дни вятърът отново ще е от северозапад, в неделя от север-северозапад, в Дунавската равнина ще се усили. Температурите ще се понижат. Повишава се вероятността за валежи, повече в западната половина от страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови