Лазар Лазаров: Пътната обстановка в Североизточна България е най-тежка

OFFNews 18 януари 2016 в 17:35 3148 1

Най-тежко е положението в Североизточна България и по-точно в областите Разград и Шумен. Там голяма част от третокласната пътна мрежа остава затворена за движение за товарни автомобили, като част от нея е затворена и за леки автомобили, заяви шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров в ефира на БНР.

Той обясни, че на територията на цялата страна работят над 2 хил. снегорина и специализирани машини, които разчистват пътищата.

Проходите в момента са почистени, а основните са отворени за движение и автомобили се пропускат безпроблемно към транзитните коридори.

Лазаров обясни, че в Североизточна България на места има контролиран достъп на движение, като за пример даде основните направления от Шумен към Силистра и от Разград към Русе. По тях автомобилите се пропускат на порции, тъй като видимостта е ограничена, а вятърът не е утихнал, което създава предпоставки за снегонавявания.

В региона основните проблеми са свързани най-вече със силния вятър, а не толкова със снега, уточни той.

Там, където пътищата са отворени, в момента разширяваме пътното платно, тъй като очакваме много ниски температури. Тези валове, които се образуват отстрани, като замръзнат и снегът става много по-труден за обработката. Затова и следващото предизвикателство, което очакваме на места, са тези ниски температури, които ще достигнат от минус 20 до минус 25 градуса, което ще постави други проблеми пред водачите, съобщи Лазаров.

Шефът на АПИ призова всички водачи на превозни средства да спазват наложените забрани, както и да карат с повишено внимание, пълни резервоари и със заредени батерии на телефоните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови