КЗП забрани на БНП Париба да заблуждава при отпускане на безлихвен заем

OFFNews 04 юли 2017 в 21:30 11644 1

Комисията за защита на потребителите забрани на БНП Париба Пърсънъл Файненс да заблуждава клиентите при предлагането на безлихвени заеми. 

Заповедта за забрана на практиката на КЗП е от 25 март 2015 г., но е била обжалвана и сега е потвърдена от Върховния административен съд. Наложена е и санкция от 5000 лева. Практиката е била прекратена също през 2015 г., след издаването на заповедта.

БНП Париба е заблуждавала клиентите си, като е предлагала безлихвени потребителски кредити, но е премълчавала изискването за такса „ангажимент”, която прави заема по-скъп, отколкото при наличието на лихва по него.

Финансовата институция е предоставяла заеми с 0% годишен лихвен процент за закупуване на различни стоки от търговски вериги. Потребителите обаче не са информирани своевременно, че за да бъде фиксиран лихвеният процент и то при условие че годишната инфлация не надвишава 24%, трябва да заплатят такса „ангажимент”.

Таксата се изчислява върху пълния размер на главницата, заплаща се разсрочено с всяка погасителна вноска и е дължима в остатъчния си размер при предсрочно погасяване на кредита.

Всичко това е посочено едва в договора за отпускането на заема. Така се създава впечатлението, че няма допълнителни такси и лихви към главницата на кредита, като в същото време и с въвеждането на такса „ангажимент” не гарантира напълно фиксирането на нулевия лихвен процент, обясняват от КЗП. 

Оказва се също, че при тази схема потребителят заплаща сума, която е по-висока от евентуално начислен лихвен процент. Например, кредит в размер на 3829,00 лв. за еднакъв период от време ще струва на потребителя 4518,22 лв. с 18% такса „ангажимент” и 4397,64 лв. с 18% годишен лихвен процент.

Освен това, според Закона за потребителския кредит, при предсрочно погасяване на заема, кредитополучателят дължи лихвите и разходите само за времето, в което е ползвал заема, но не и тези до края на срока на договора. А в разглеждания случай се предвижда потребителят да заплати цялата такса „ангажимент”.

От КЗП съветват преди подписване на договор за кредит да се проверява не само размерът на лихвения процент и годишния процент на разходите, но и таксите и комисионите за банката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови