Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

КЗД започна стотици производства срещу банки, застрахователи, институции и мобилни оператори

Сградите им без достъп за хора с увреждания, грозят ги санкции до 20 хил. лева

Александра Маркарян 02 октомври 2018 в 13:04 4739 0

Снимка pixabay.com

Комисията за защита от дискриминация е започнала 478 производства срещу банки, застрахователни дружества, държавни институции, общини, мобилни оператори. Всички те са недостъпни за хората с увреждания, с това нарушават Закона за защита от дискриминация и ги грозят глоби.

Производствата са в резултат на масираната кампания на КЗД "Достъпна България", която започна на 3 декември 2017 година. До края септември са открити само 60 изрядни сгради, които ще бъдат сертифицирани и още 478, срещу чиито собственици Комисията се е самосезирала, съобщи на пресконференция днес зам.-председателят д-р Баки Хюсеинов.

Най-многобройната група нарушители е включващата банки и застрахователни дружества - 165 сгради. Следва ги държавата и общинската власт - 149. Първата тройка допълват мобилните оператори (89), а след тях е графа "Други" - аптеки, пощенски станции (75), каза Петър Кичашки - член на КЗД и на работната група, сформирана за кампанията.

"Проверките са без прецедент - никой никога не е правил толкова масирана кампания - заяви Кичашки. - Като човек с увреждане, бих искал да благодаря на колегите за всеотдайността... Това не е проблем само на хората с увреждания, това е национален проблем."

Кампанията се провежда без допълнително финансиране, "на мускули" - както се изрази той.

Логично най-много са нарушителите в столицата - 66, следват Ловеч (30), Варна (26) и Бургас (22).

Проверките са масирани и нямаме намерение да спираме да ги извършваме. Правим ги с разбирането, че това е мисия, кауза. Следващите в списъка са заведения, ресторанти, киносалони.

Установеното дотук обаче дава основание на КЗД да обяви код "червено" за недостъпна среда, каза Кичашки. По думите му "България има системен проблем с достъпната среда" и тук сме го оставили да "брадясва десетилетия".  Говорим много, но правим малко, заключи той.

В същото време, "нямаме представа колко са много хората с увреждания и колко са невидими за нас", посочи инж. Сабрие Сапунджиева, също член на КЗД.

Санкциите

Производствата могат да завършат със санкции, а може да започнат и преговори за помирение, след които ответната страна да приведе сградите си в съответствие със закона (напр. като постави рампи, като направи достъпни тоалетните, чрез пригодени за инвалидни колички асансьори).

Първата санкция е до 2000 лв., при неизпълнение на задължителните предписания на Комисията тя може да достигне 20 хил. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews