КЗД проверява дома в Габрово по сигнала за плесници и заплахи към деца с увреждания

OFFNews Последна промяна на 23 януари 2018 в 15:47 2363 0

Комисията за защита от дискриминация се самосезира по случая с агресията спрямо деца в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в Габрово, съобщи пресцентърът ѝ.

Деветчленният състав на КЗД е взел решението единодушно днес по доклад на зам-председателя ѝ Баки Хюсеинов. Повод за доклада са излъчените репортажи с кадри от насилие – вербално и физическо, спрямо децата от страна на служителки в Центъра.

Вносителят Хюсеинов подчертава, че в практиката по приложението на Закона за защита от дискриминация е утвърдено разбирането, че вербалното и физическото насилие накърняват достойнството на потърпевшите и създават за тях унизителна, обидна и застрашителна среда. Затова той смята, че излъчените репортажи съдържат данни за осъществен тормоз по смисъла на параграф 1, точка 1 от Допълнителните разпоредби на Закона за защита от дискриминация. Предлага да бъде образувано производство по казуса пред Комисията за защита от дискриминация, в което да се установят нарушителите и да бъдат наложените предвидените в Закона за защита от дискриминация санкции и принудителни административни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови