Кунева направи две смени в политическия кабинет на проф. Танев

Александра Маркарян 17 февруари 2016 в 15:45 10133 1

Меглена Кунева, Диян Стаматов

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева и двама от заместниците й в МОН - проф. Николай Денков и Диян Стаматов, на заседанието на Комисията по образованието и науката в Народното събрание

Две смени е направила Меглена Кунева в политическия кабинет, наследен от предшественика й на поста министър на образованието проф. Тодор Танев.

Сменени са началникът на кабинета и заместник-министърът, отговарящ за средното образование. На мястото на бившия зам.-министър Ваня Кастрева е назначен директорът на 119 СОУ Диян Стаматов, а началник на кабинета вече е Мария Карабельова, която е в екипа на Кунева като вицепремиер и беше в екипа на съпартиеца й в ДБГ и бивш вицепремиер и министър на образованието Даниел Вълчев. Карабельова поема работата на Мюйессер Солак, чийто допуск до класифицирана информация беше отнет, но все още не е официално съобщено за какво точно я разследва ДАНС.

Няма да има други промени в политическия кабинет на министъра на образованието. Главен секретар остава Красимир Вълчев, постовете си запазват и другите двама заместник-министри - проф. Николай Денков и проф. Костадин Костадинов.

Вицепремиерът Кунева представи политическия си кабинет в МОН днес пред Комисията по образованието и науката в Народното събрание.

Председателката на Комисията Милена Дамянова (ГЕРБ) и заместничката й Галя Захариева (ГЕРБ) по време на заседанието. Снимка: БГНЕС/Любомир Спиров

"При избора на господин Стаматов се ръководих от критериите, че заместник-министърът трябва да бъде директор, който да познава практиката и да бъде успешен. Имаше много директори, които изпълняваха тези критерии и аз ще продължа да разчитам на тях. Срещите с тези директори ме заредиха много. Ще ангажирам някои от тях като мои съветници по теми, свързани с училищното и предучилищното образование", каза Кунева пред депутатите по време на заседанието на комисията.

Вицепремиерът определи Стаматов като директор с отлична репутация.

"Запознах се с него когато го поканих на среща. Не съм имала други съвети освен тези, които сама избрах. Министър-председателят ме подкрепи напълно", каза Кунева.

Тя определи работата по новите учебни програми като основен приоритет в работата си и обеща те да бъдат представени едновременно за всички класове.

Именно учебните програми, основно по история и литература за VI клас, предизвикаха кадровите промени, направени в МОН от министър-председателя. Бойко Борисов поиска оставката на проф. Тодор Танев, а след него напусна и заместничката му с ресор средно образование Ваня Кастрева, която се върна на поста си началник на Регионалния инспекторат по образованието в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!