Quantcast

КТ "Подкрепа" напусна Тристранката и призова за Велико Народно събрание

OFFNews Последна промяна на 15 ноември 2013 в 20:24 6601 20

Константин Тренчев, президент на КТ
Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа". Снимка: БГНЕС

 

КТ "Подкрепа" призова за провеждане на избори за Велико Народно събрание с единствена цел - съставяне на нова Конституция.

Днес синдикатът се оттегли от Националния съвет за тристранно сътрудничество, "поради отсъствието на съдържателен диалог по основните проблеми на обществото - бедност, безработица, трудови права, разпад в ключови системи, корупция, борба с монополите".

КТ "Подкрепа" ще излъчи свои представители за съставяне на контактна група с протестиращите студенти и граждански организации.

Публикуваме пълния текст на декларацията на Извънредния Конфедеративен съвет на КТ "Подкрепа":

След като се събра на свое Извънредно заседание;

След като отчете стигащото до крайност обществено напрежение, в резултат от продължаващото вече пети месец недоволство от управлението;

След като изслуша представители на Ранобудните студенти и Протестна мрежа;

 Конфедеративният съвет на Конфедерация на труда "Подкрепа"

 ЗАЯВЯВА:

1.Оттегля КТ "Подкрепа" от Националния съвет за тристранно сътрудничество, поради отсъствието на съдържателен диалог по основните проблеми на обществото - бедност, безработица, трудови права, разпад в ключови системи /икономика, енергетика, здравеопазване/, корупция, борба с монополите.

 2.Упълномощава КТ "Подкрепа" да излъчи свои представители за съставяне на контактна група с протестиращите студенти и граждански организации за продължаване на диалога по определяне на целите и параметрите на бъдещото сътрудничество.

 3.Настоява основните политически партии да се споразумеят в най-кратки срокове за дата за провеждане на избори за Велико Народно Събрание с единствена цел съставяне на нова Конституция. Само така може да се свали общественото напрежение и да се очертае ясна перспектива пред българското общество. Очевидна е необходимостта от нов обществен договор, предвид пълния крах на държавността през периода на действие на сегашната Конституция.

 4.Призоваваме протестиращите и полицията да не се поддават на провокации, с цел избягване на излишно насилие. Отбелязваме с тревога, че прекомерното концентриране на полицейски сили в столицата и на южната ни граница, оставя беззащитно населението на останалата част от България.

 5.Водени от категоричното убеждение, че основните политическите партии не са способни и нямат желание да се обединят около национални приоритети и каузи, считаме че е дошло времето автентични неполитически субекти, които не са свързани с олигархични кръгове и чужди на България интереси, да изработят своеобразна Харта, в която да залегнат основните постулати и принципи, върху които да се изгради бъдещият обществен договор с особен акцент върху гражданските и трудовите права, изборите, съдебната система, обществения контрол, местната власт.

 6.Пълната деградация на сегашния политическия елит в България явно не може да се преодолее само с митинги и шествия в столицата, предвид на което регионалните структури на Конфедерацията на труда "Подкрепа" се ангажират да поемат ролята на координатор и катализатор на общественото недоволство извън София.

 

За КС на КТ "Подкрепа":

 Д-р Константин Тренчев

Президент на КТ "Подкрепа"

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.11 2013 в 01:26

Какви са недостатъците на сега действащата Конституция?

16.11 2013 в 10:54

Най-после нещо конкретно, ясно и смислено!
Нова Конституция и "нови правила на играта". С две думи - Смяна на Системата.
Ако е проблем, че го е казал Тренчев, 100 пъти по-голям проблем е, че никой друг не го казва!

16.11 2013 в 10:39

Тренчев, изтрезней най-после и се огледай около себе си!

16.11 2013 в 09:12

нека комплексара Тренчев да каже колко структури има в частни предприятия? И колко пъти направи протести по повод съсипванито на работещите държавни такива?

16.11 2013 в 06:07

Куката Тренчев отново активиран, кой ли ще се върже, или се надяват всички помнещи да са пукнали или изнесли се от страната.

16.11 2013 в 03:43

Абсолютно вярно! +++++++++++++++ Дано повече хора да се досетят за готвения сценарий!

16.11 2013 в 03:17

Не вярвам, че Тренчев и Слави Трифонов са се завъртели на 180 градуса от любов към студентите. Накои важни играчи са сменили залозите. Станишев ще го отнесе, но ще щипе и драска и може да направи големи поразии.

16.11 2013 в 01:28

КНСБ- комунисти

15.11 2013 в 22:50

evala,- nyakoi koito da ima smelost da kazhe ,4e Trenchev otdavna izmeni na "Sinyata idea", otdavna se korumpira i ne znam kak o6te e Boss na Podkrepa,nezavisimo 4e toi e suzdade. Kak naburzo prz "prehoda" Trenchev se promeni.. Ot Dissidento do korumpirana purva druzhka na BSP/BKP .DS zagranenia bndit Ilia Pavlov... Trenchev e otdavan osveten kato ne4esten i prodazhen... Sram...

<strong>МОЛЯ, ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА!</strong>

15.11 2013 в 22:41

Не бързай! ДС агентурата си я държат с много солидни компромати. Това засега ми се струва като прах в очите. Да не го изритат от Подкрепа.