Краят на една епоха: Почина Гергина Тончева - емблематичната директорка на НГДЕК 'Константин Кирил Философ'

Само преди дни тя бе удостоена с годишната награда на Народен театър 'Иван Вазов'

OFFNews Последна промяна на 12 юли 2020 в 08:15 13544 0

Гергина Тончева - емблематичната директорка на Класическата гимназия е починала вчера. Тъжната новина споделят нейни близки в социалните мрежи. 

Само преди дни тя стана първият лауреат, заедно с акад. Антон Дончев на награда за духовен принос на Народен театър "Иван Вазов", но не успя да получи наградата си лично.

Гергина Тончева е съосновател и първи директор на Националната гимназия за древни езици и култури. Родена е на 25 декември 1932 г. в с. Садовец, Плевенско. Завършва гимназия в гр. Сандански. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“, със специалност българска филология.

На 27 септември 1954 г. става гимназиален учител за първи път в Ивайловград, където съпругът ѝ е районен прокурор. През 1957 г. семейството се премества в Девин, където тя работи като гимназиален учител още 3 години. Съпругът ѝ получава ново назначение като околийски прокурор.

През 1960 г. Гергина Тончева се връща със семейството си в София, където тя постъпва в новооткритата 91-ва гимназия с преподаване на немски език (I Немска гимназия), с директор Танка Хинкова. Гергина Тончева преподава български език и литература до 1977 г., когато е поканена да заеме длъжността директор на новосъздадената класическа гимназия (НГДЕК „Константин Кирил Философ“). Там тя преподава предмета Любословие. На 17 май 2003 година е наградена с орден „Стара планина“ за изключителния ѝ принос към българската култура и образование. По случай 30 години НГДЕК, е наградена с отличие на СУ „Св. Климент Охридски“ на 10 октомври 2007 г.

На 10 октомври 1977 г. в София се създава новото класическо училище на България – НГДЕК – Националната гимназия за древни езици и култури „Константин – Кирил Философ“, още известна като Класическата гимназия, като е поканена за директор на гимназията. Тя остава на поста си до 8 ноември 2010 г.

Носител е на следните награди:

Орден „Стара планина“ – I степен
Заслужил учител
Почетен знак със синя лента на СУ „Св. Климент Охридски“
Почетна награда на Академия „Vivarium Novum“ Рим
Награда „Проф. Марко Семов“ – за ярко присъствие в духовния живот на нацията
Награда за принос към столичното образование
Награда на Народен театър 'Иван Вазов' за духовен принос

Поклон пред паметта ѝ!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови