Крадци щурмуват моловете със заглушителни устройства

Рязко се увеличават джебчиите около касите, ескалаторите и в асансьорите на търговските обекти

OFFNews 23 декември 2019 в 10:35 4688 0

Снимка Pixabay

Крадци атакуват моловете със заглушителни устройства и магнити, с които пробиват алармените защити на стоките, показва проверка на Нова телевизия.

Най-често се използват по-големи чанти "тунинговани" с алуминиево фолио, което заглушава алармата, монтирана по стоките. Друг метод е изразването на алармите, с които са защитени.

По думите на специалистите стоките се продават свободно на пазара на половин цена. На прицел е по-скъпа и нова стока, доставена буквално преди дни.

В повечето случаи крадците действат по двойки или в групи. Бързо се сливат с тълпата и трудно можем да разберем престъпните им намерения, твърдят служители от охранителни фирми.

Част от камерите, с които са оборудвани охранителните системи на моловете, могат да разпознават номерата на автомобилите, с които посетителите влизат в моловете.

Около празниците рязко се увеличават джебчиите около касите, ескалаторите и в асансьорите на моловете, където има и най-голямо струпване на пазаруващи. Експертите предупреждават да сме особено внимателни около банкоматите и устройствата за картово пазаруване в магазините, когато въвеждаме ПИН код.

В тези дни има и най-голям риск да се окажем с фалшиви банкноти. Най-често ресто с фалшиви пари можем да получим в по-малки магазини, защото в тях търговците по-трудно могат да тестват банкнотите.

Последните случаи са с фалшиви петдесетолевки. От полицията обясняват, че банкнотата е отпечатана на принтер, а холограмата е от истинска банкнота, залепена върху фалшивата. Фалшивите пари се замаскират сред другите при плащане. Често се откриват и фалшификати на банкноти от 20 лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови