КПКОНПИ глоби главния архитект на Шабла, който разреши на сина си да строи на брега

Георги А. Ангелов 01 юни 2020 в 11:06 4535 0

Снимка КПКОНПИ/Нова телевизия

Строежът на брега в Тюленово

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество глоби с 10 000 лв. главният архитект на община Шабла Татяна Нейкова. Тя е упражнила правомощия като главен архитект в частен интерес – в интерес на своя син и може да загуби и поста си. 

През февруари от Асоциация на парковете в България съобщиха за строеж на морския бряг в село Тюленово, а сюжетът бе разработен и от няколко медии. Сградата в строеж е собственост на сина на главния архитект Нейкова, а самата тя е презаверила скоростно разрешението за строеж в полза на своя син.

След събиране на множество доказателства е установено, че Татяна Нейкова е назначена за главен архитект на Община Шабла през 2008 г., като заема тази длъжност и понастоящем. През 2013 г. от нея е издадено разрешение за строеж на двуетажна жилищна сграда в с. Тюленово, с разгърната застроена площ от 173,80 кв. м. и застроена площ на подземен етаж от 114,40 кв. м. През 2016 г. собственикът на имота, на чието име е било издадено посоченото разрешение за строеж, продал същия на Иван Нейков, син на Татяна Нейкова. На 02.01.2019 г., след съответна молба, още същия ден главният архитект на община Шабла презаверила издаденото през 2013 г. разрешение за строеж, вече с титуляр нейния син, по отношение на срока на завършване на строителството. На 26.08.2019 г. Нейкова допълнила разрешението за строеж, съгласно представен от сина й проект за промяна на инвестиционните намерения, като общо разгърната застроена площ на сградата е променена /увеличена/ на 313 кв. м., вместо първоначалните параметри.

Татяна Нейкова е изслушана на заседание на КПКОНПИ на 29.04.2020 г. Според нея, като главен архитект тя е действала в условията на обвързана компетентност (длъжна е била да презавери, а след това и да допълни разрешението за строеж), при така подадените искания от собственика на имота, независимо, че той е нейн син. Според Нейкова, отвод по заявленията от сина й не е бил възможен, тъй като в общината не работи друго лице с проектантска правоспособност. Тези доводи не са приети от КПКОНПИ.

От Комисията припомнят, че конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Решението не е окончателно – то подлежи на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, уточняват от КПКОНПИ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !